Simona Ionescu / Redactor Șef

Șapte beneficii uriașe pe care le aduce sănătății brânza cu mucegai albastru

Șapte beneficii uriașe pe care le aduce sănătății brânza cu mucegai albastru

Renumită în întreaga lume pentru aroma și gustul său inconfundabil, brânza cu mucegai albastru oferă multe beneficii pentru sănătate.

Iubită de oamenii din întreaga lume, brânza cu mucegai albastru își are originea în Roquefort, Franța, și include varietăți precum gorgonzola, stilton și cambozola. Iată ce beneficii aduce sănătății.

De ce se numește brânză cu mucegai albastru?

Datorită culorii mucegaiului care se dezvoltă în interiorul său în timpul procesului de fermentare, când sporii se amestecă cu laptele și poartă numele de Penicillium roqueforti. După procesul de fermentare, brânza se formează într-o formă solidă, iar producătorii o străpung cu ajutorul unor ace din oțel inoxidabil pentru a crea căi de circulație a aerului. Pe aceste căi se vor dezvolta mai târziu „venele” de culoare albastră sau albastru-verzui ale mucegaiului.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale brânzei cu mucegai

Potrivit nutriționistului Prachi Jain, prin includerea brânzei albastre în alimentație, veți reduce riscul de boli cardiovasculare. Un studiu publicat în Scientific World Journal indică faptul că persoanele care consumă în mod regulat brânză albastră prezintă un risc mai mic de a dezvolta probleme cardiovasculare, comparativ cu cele care nu o fac. Pe lângă faptul că previne coagularea sângelui în vene sau artere și inflamația arterială, brânza albastră reduce, de asemenea, nivelul colesterolului.

Combate artrita

Pe măsură ce îmbătrânim, ne confruntăm cu o varietate de probleme de sănătate, artrita fiind una dintre acestea. Calitățile antiinflamatorii găsite în brânza cu mucegai albastru ajută la scăderea inflamației articulare și la atenuarea durerii cauzate de artrită. Includerea acesteia în planul alimentar poate atât să prevină, cât și să ajute la gestionarea artritei.

Îmbunătățește memoria

Nutrienții din brânza cu mucegai albastru ajută la îmbunătățirea memoriei și la prevenirea pierderii memoriei. Consumul de brânză albastră îmbunătățește modul în care funcționează celulele creierului.

Beneficiile pe care le aduce sănătății brânza cu mucegai albastru. Sursă foto: www.gulla.net

Sursă bună de fosfor

Fosforul poate fi găsit din abundență în brânza cu mucegai albastru. Acest mineral este esențial pentru dinți și oase puternice. Deficitul de fosfor poate cauza probleme legate de oase, cum ar fi rahitismul. Fosforul este esențial pentru numeroase procese cruciale ale organismului, pe lângă menținerea oaselor și a dinților puternici.

Are proprietăți antiinflamatorii

Inflamațiile reprezintă o problemă serioasă ce poate deveni fatală dacă nu este tratată. Brânza cu mucegai albastru are calități antiinflamatorii. Drept urmare, aceasta ajută în lupta organismului împotriva numeroaselor probleme inflamatorii.

Bogată în proteine din lapte

Persoanele care au intoleranță la lactoză și nu pot consuma lapte pot obține proteinele necesare prin consumul de brânză cu mucegai albastru, care include proteine din lapte.

Păstrează dinții sănătoși

Fiind bogată în calciu, brânza cu mucegai albastru vă ajută să vă păstrați sănătatea dentară, în special a smalțului dentar, contracția musculară și transmiterea impulsului nervos.

Atenționări

Brânza cu mucegai albastru este bogată în grăsimi, în special în grăsimi saturate, astfel încât poate crește riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol dacă nu este consumată cu moderație.

De asemenea, conține mult sodiu, iar un consum mare duce la apariția problemelor renale, retenția de apă, edeme. Persoanele care sunt alergice la penicilină sau la orice mucegai pot fi în pericol. Atenție! Nu mâncați niciodată brânză cu mucegai care s-a stricat! Aceasta conține micotoxine care pot duce la intoxicații alimentare care duc mai departe la greață, vărsături, dureri abdominale, diaree etc.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre