Simona Ionescu / Redactor Șef

Nicolae Ceaușescu a făcut nuntă cu un kilogram de brânză și un litru de rachiu. Leana a fost desemnată „Regina muncii”

Nicolae Ceaușescu a făcut nuntă cu un kilogram de brânză și un litru de rachiu. Leana a fost desemnată „Regina muncii”
Drumul Elenei Ceaușescu și al lui Nicolae Ceaușescu în fruntea țării a fost anevoios. Și sunt puțini cei care știu cum s-au cunoscut cei doi, dar și momentul căsătoriei.

Au avut tot ce-și poate dori un om pe lume, dar începuturile vieții în doi al Elenei Ceaușescu și Nicolae Ceaușescu au fost grele. Iată și cum s-au căsătorit.

Elena Ceaușescu n-avea nimic din ceea ce ar putea face un bărbat să se îndrăgostească iremediabil de ea. Provenea dintr-un sat uitat de lume, cu un tată mic fermier, cunoscut ca și „Briceag”, a abandonat școala după clasa a patra și se spune că ar fi fost exmatriculată pentru a copiat, apoi părinții au pus-o la muncă.

Data nașterii Lenuței nu s-a știut niciodată cu adevărat. S-a zvonit însă că ar fi fost modificată, tocmai pentru a fi mai mică cu un an decât fostul dictator. Nici despre copilăria și adolescența Elenei Ceaușescu nu se cunosc prea multe. Preotul satului a spus la un moment dat că o uita Dumnezeu în clopotniță, unde se uita după păsări și că îi plăcea să meargă prin pădure.

Când a venit în București, s-a angajat la fabrica de confecții

La 17 ani, când fratele ei mai mare, Gogu Petrecu, a plecat la București, l-a urmat. Și s-a angajat muncitoare la o fabrică de confecții. Gogu, care avea relații cu mișcarea comunistă, o lua cu el la diverse întâlniri cu prietenii și așa l-a cunoscut pe Marin, fratele lui Nicolae Ceaușescu, cu ajutorul căruia s-a înscris în partid.

Elena și Nicolae Ceaușescu au făcut nuntă cu un litru de rachiu și un kilogram de brânză. Foto: Mediaflux

Așa l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină jumătate timp de 60 de ani.  Era o mare serbare populară și o mulțime de oameni s-au strâns în așa numitul Parcul Veseliei, aproape de Șoseaua Viilor. De când a văzut-o, i-a căzut cu tronc fiului de cizmar, Nicolae Ceaușescu.

Leana a fost „Regina muncii”

La acea serbare avea loc și un concurs de frumusețe, urmând a fi desemnată Regina muncii, fata care vindea cele mai multe cărți poștale. Când Nicolae se spune că s-ar fi împrumutat de bani și a achiziționat totul. Lenuța a fost marea câștigătoare. Impresionată de gestul tânărului Nicolae, Elena a început o relație cu el.

L-a vizitat la închisoare, după ce a fost arestat ca urmare a activităților ilegaliste, deși a fost dată afară din partid și lăsată fără locul de muncă. În timp, Nicolae a devenit membru important în partid, și-a luat iubita lângă el și în 1947, cei doi au decis să se căsătorească. Se spune că Elena îl purta în pântece pe Valentin Ceaușescu. Au făcut doar cununia civilă și au sărbătorit momentul cu un kilogram de brânză și o sticlă de rachiu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre