Simona Ionescu / Redactor Șef

Beneficii necunoscute ale hummus-ului. E alimentul preferat în Postul Crăciunului

Beneficii necunoscute ale hummus-ului. E alimentul preferat în Postul Crăciunului
Ingredient versatil și excelentă sursă bună de fibre, dar și minerale și vitamine, hummusul are beneficii incredibile asupra sănătății. Consumați-l cu încredere în Postul Crăciunului.

În Postul Crăciunului tot mai mulți români aleg să consume hummus, dar sunt foarte puțini cei care știu cât de bun este pentru sănătate. „Derivat din fasole garbanzo (denumită și năut), humusul este un aliment bogat în fibre, cu un conținut ridicat de proteine vegetale și minerale esențiale”, susține Lee Cotton, dietetician autorizat și fondator al Lee Cotton Nutrition.

Hummus-ul este o sursă excelentă de proteine vegetale

Potrivit specialistului, hummus-ul oferă aproape opt grame de proteine per porție, ceea ce îl face excelent pentru un impuls de energie, care vă poate ajuta să vă feriți de senzația de foame și să evitați mâncatul în exces pe parcursul zilei. Pentru a profita de beneficiile acestuia, acesta spune că e bine să fie asociat cu broccoli, un aliment bogat în vitamine și minerale cheie, cum ar fi calciu, fier, acid folic, zinc și vitaminele B.

„Hummus-ul conține minerale esențiale, cum ar fi fierul și magneziul și este totodată o sursă excelentă de folat, esențial pentru sinteza și repararea ADN-ului. Dar și vitaminele B și zinc, acesta din urmă fiind benefic pentru funcția imunitară și metabolică. Folatul este o vitamină cheie”, mai spune dieteticianul.

La ce sunt bune semințele de susan

Multe rețete de hummus conțin, de asemenea, tahini, un ingredient derivat din semințele de susan.

Ce beneficii are hummus-ul pentru sănătate

„Semințele de susan conțin niveluri ridicate de vitamina E, care funcționează ca un antioxidant pentru a lupta împotriva radicalilor liberi și este benefică în menținerea țesutului epitelial”, adaugă Cotton. Grație conținutului de magneziu, hummus-ul „este esențial pentru oase puternice, pentru transmiterea nervilor și pentru reglarea funcției mușchiului cardiac”.

Grăsimi sănătoase pentru inimă

Hummusul își obține textura bogată și cremoasă din uleiul de măsline, care este o sursă excelentă de grăsimi sănătoase pentru inimă. „Studiile au arătat că cei care au un aport mai mare de uleiuri sănătoase, în special ulei de măsline, au un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a altor afecțiuni”, susține și Beth Warren, RD, CDN, dietetician autorizat și fondator al Beth Warren Nutrition.

Năutul scade colesterolul rău

Cercetările au descoperit că năutul ajută la scăderea colesterolului rău. „Într-un studiu, 47 de adulți sănătoși au consumat fie o dietă cu adaos de grâu, fie năut. După cinci săptămâni, cei care au mâncat un plus de năut aveau un nivel de colesterol rău cu 4,6% mai mic”, a mărturisit Warren. Potrivit acestuia, s-a demonstrat că semințele de susan folosite adesea în hummus ajută la reducerea inflamației în organism prin reducerea IL-6 și CRP, markeri ai inflamației vasculare, care pot fi ridicate în cazul bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre