Simona Ionescu / Redactor Șef

Drept la pensie și asigurare în România și SUA. Guvernul României a dat decizia

Drept la pensie și asigurare în România și SUA. Guvernul României a dat decizia
Guvernul a făcut un pas important în recunoașterea reciprocă a dreptului la pensie și a perioadelor de asigurare în România și SUA. Vestea a fost dată de secretarul de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Cristian Vasilcoiu.

Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a dat vestea bună pe pagina sa de Facebook. Guvernul României a luat o decizie istorică privind Acordul dintre România și SUA în domeniul securității sociale pentru pensie și asigurare.

„Va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA”

Românii au primit o veste extraordinară de la secretarul de stat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pe contul său de Facebook. Vor avea drept la pensie și asigurare în SUA și România.

„Guvernul României a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Muncii, modalitatea de aplicare a Acordului în domeniul securității sociale încheiat cu Statele Unite ale Americii, document care reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor de asigurare și a dreptului la pensie în cele două țări.

Astfel, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării. Cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.”, a anunțat Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, pe pagina sa de Facebook.

Cine beneficiază de acest acord

Drept la pensie și asigurare în România și SUA

„Acordul în domeniul securităţii sociale și aranjamentul său administrativ se aplică persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și celor ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.”, susține Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Pentru România, Acordul pentru pensie și asigurare „se aplică legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.”

De asemenea, Acordul vorbește despre facilitarea mobilității pensionarilor „din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată”. Dar există și dispoziții pentru a fi evitată dublarea contribuției de asigurări sociale a unei persoane. Pe de altă parte, lucrătorii detașați vor fi exceptați reciproc de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre