Simona Ionescu / Redactor Șef

Echipajul de pe Stația Spațială, terorizat cu amenințări din partea Rusiei. Astronauții nu știu cum să se salveze

Echipajul de pe Stația Spațială, terorizat cu amenințări din partea Rusiei. Astronauții nu știu cum să se salveze
În timp ce o capsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord a andocat pe Staţia Spaţială Internaţională, unde noul echipaj, Crew-3, va efectua o misiune de şase luni pe orbită, directorul agenției spațiale a Rusiei, Dmitry Rogozin, îi amenință direct pe americani.

Reacția rusului vine imediat după ce președintele american a anunțat sancțiuni economice fără precedent împotriva Federației Ruse. Dmitry Rogozin (Roscosmos) a scris pe Twitter, că Stația Spațială Internațională, o structură de 500 de tone, s-ar putea prăbuși în SUA sau Europa. La aflarea veștii, echipajul stației s-a costumat și a așteptat timp îndelungat să li se spună cum să evacueze.

„Vreți să distrugeți colaborarea noastră pe Stația Spațială Internațională (ISS)? Dacă blocați colaborarea cu noi, cine va salva ISS de la o cădere necontrolată în Statele Unite sau în Europa? Mai există și opțiunea căderii unei structuri de 500 de tone în India sau China. Vreți să îi puneți și pe ei în pericol? ISS nu zboară deasupra Rusiei, deci toate riscurile sunt ale voastre. Sunteți pregătiți să vi le asumați?”, a scris Rogozin.

El a ținut să-l ironize pe liderul american care a spus că noile sancțiuni vor afecta programul spațial rus. „BINE. Ramane de aflat detaliile: 1. Doriți să ne blocați accesul la microelectronica spațială rezistentă la radiații? Deci ai făcut-o deja destul de oficial în 2014”, i-a mai scris Dmitry Rogozin lui Biden, pe Twitter.

Ce misiuni vor face astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Săptămâna trecută, o ocapsulă SpaceX cu patru astronauţi la bord a andocat pe Staţia Spaţială Internaţională, unde noul echipaj, Crew-3, va efectua o misiune de şase luni pe orbită, realtează Agerpres. Noul echipaj este format din trei americani şi un german. Ei  îi înlocuiesc pe membrii echipajului Crew-2, care a revenit, marți, pe Terra.

Astronauţii NASA Raja Chari, Kayla Barron şi Tom Marshburn, precum şi astronautul Agenţiei Spaţiale Europene Matthias Maurer au părăsit Florida cu racheta SpaceX Falcon 9 miercuri seară, o decolare amânată de mai multe ori, în special din cauza vremii. Tom Marshburn este a treia oară în spaţiu. El a mai zburat la bordul unei navete spaţiale în 2009 şi la cel al unei rachete Soyuz în 2012-2013.

Ceilalţi trei astronauţi, inclusiv şefa misiunii, Raja Chari, sunt la prima călătorie spaţială. Echipajul a fost întâmpinat de americanul Mark Vande Hei, care şi-a sărbătorit miercuri singur ziua de naştere în segmentul american al Staţiei, în contextul în care la bord se mai află și doi cosmonauţi ruşi.

Misiunea Crew-3 asigurată de SpaceX în numele NASA, va include numeroase experienţe, printre care creşterea de plante în spaţiu fără sol sau alt mediu de cultură şi obţinerea de fibre optice în microgravitaţie, care pot fi de o calitate mai bună decât cele produse pe Pământ.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre