Simona Ionescu / Redactor Șef

Echipajul NASA caută leac pentru cea mai teribilă boală. Au centrifugat sânge la bordul navei spațiale

Echipajul NASA caută leac pentru cea mai teribilă boală. Au centrifugat sânge la bordul navei spațiale
Menținerea echipajelor sănătoase și în formă în timp ce trăiesc în mediul imponderabil al unei nave spațiale este o prioritate cheie pentru NASA și partenerii săi internaționali. Ce s-a întâmplat la bordul navei spațiale.

Două studii de biologie spațială care au loc astăzi pe laboratorul orbital NASA analizează modul în care microgravitația afectează imunitatea și condiția fizică, în timp ce astronauții se pregătesc pentru misiuni mai lungi, mai departe de Pământ. Specialiștii lucrează intens la bordul navei spațiale.

Activitatea biomedicală sprijină experimentul Immunity Assay

Comandantul Andreas Mogensen de la ESA (Agenția Spațială Europeană) și-a petrecut dimineața făcând naveta între modulul Harmony și modulul laborator Columbus, procesând probe de sânge. Mogensen a recuperat tuburile de probă care fuseseră incubate, le-a plasat într-o centrifugă pentru centrifugare, apoi le-a depozitat într-un congelator științific pentru analize ulterioare.

Activitatea biomedicală sprijină experimentul Immunity Assay, care observă stresul celular și deteriorarea țesuturilor cauzate de spațiu și modul în care acestea pot afecta imunitatea umană.

Echipajul face teste

Inginerii de zbor Satoshi Furukawa și Jasmin Moghbeli au pedalat astăzi pe rând pe un ciclu de exerciții în modulul laborator Destiny pentru o evaluare a condiției fizice.

Astronautul JAXA (Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială) și inginerul de zbor al Expediției 70, Satoshi Furukawa, pozează pentru un portret lângă unitatea de incubare Cell Biology Experiment Facility Incubator Unit din cadrul modulului de laborator Kibo al Stației Spațiale Internaționale. Sursă foto: Daily mail

În timpul primei sesiuni de antrenament, Furukawa de la JAXA (Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială) a activat ciclul avansat, și-a atașat senzori și a purtat un echipament de respirație în timp ce a pedalat timp de o oră. Moghbeli, de la NASA, l-a urmat apoi, legându-se cu centura pe ciclul de exerciții și pedalând în timp ce instrumentele îi măsurau capacitatea aerobică și absorbția de oxigen.

Se lucrează la sarcini de susținere a vieții

Moghbeli s-a alăturat, de asemenea, colegului său astronaut de la NASA, Loral O’Hara, care a curățat componentele costumului spațial și a depozitat instrumentele după prima lor ieșire în spațiu împreună, săptămâna trecută. Cei doi au lucrat, de asemenea, la sarcini de susținere a vieții, inclusiv la analiza probelor de apă pentru microbi, la inspectarea componentelor instalațiilor sanitare orbitale și la curățarea unui dispozitiv de eliminare a dioxidului de carbon.

Potențiale misiuni planetare

Cercetările privind imprimarea 3D au fost din nou în curs de desfășurare în segmentul rusesc al laboratorului orbital, cosmonautul veteran Oleg Kononenko activând sarcina utilă pentru a demonstra instrumentele de fabricație și consumabilele în spațiu pentru a promova echipajele autosuficiente.

Inginerul de zbor Nikolai Chub, aflat la prima experiență, a împachetat gunoaie și echipamente aruncate în nava cargo Progress 84 a Roscosmos, care urmează să își încheie misiunea la sfârșitul lunii noiembrie. Konstantin Borisov, de asemenea cosmonaut debutant, a purtat o șapcă plină de senzori în timp ce explora nave spațiale futuriste și tehnici de pilotaj robotic pentru a informa potențialele misiuni planetare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre