De luni bune, Elena Udrea așteaptă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. La mijlocul lunii septembrie, cazul Elenei Udrea din dosarul „Gala Bute” a ajuns în fața instanței într-un demers în care fostul ministru și-a pus mari speranțe. În prezent, Udrea își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Târgșor, unde condițiile de detenție nu sunt deloc ușoare. Cererile repetate de permisie, formulate pentru a petrece timp cu fiica sa minoră în momente importante din viața acesteia, au fost constant respinse.
Decizia judecătorilor, amânată în fiecare lună, din toamnă
Pe 16 septembrie, un complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a amânat pentru data de 1 octombrie 2024 pronunțarea deciziei în privința cererii de revizuire depuse de Elena Udrea. La termenul din 1 octombrie, judecătorii au amânat pentru data de 12 noiembrie pronunțarea în acest caz. Ulterior, la data menționată, același complet de cinci judecători a mai amânat o dată pronunțarea pentru cererea de revizuire făcută de Elena Udrea, pentru data de 12 decembrie.
Din completul de judecată face parte Mihail Udroiu, fost consilier al Alinei Bica la DIICOT. O altă judecătoare este Lia Savonea, magistratul care a anulat, recent, condamnarea la închisoare de la 13 ani şi 8 luni a lui Mario Iorgulescu. Tot ea l-a achitat pe fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu și a restituit la Parchet „Dosarul Revoluției” în care este inculpat Ion Iliescu.
Decizia judecătorilor ÎCJJ: Minuta deciziei penale nr. 33 În majoritate, Respinge, ca nefondat, apelul declarat de revizuenta Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei penale nr. 691 din data de 12 decembrie 2023 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2669/1/2023. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanta revizuentă la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12 decembrie 2024.
Așadar, nici anul acesta Elena Udrea nu-și va putea petrece Sărbătorile acasă, alături de fiica ei.
Elena Udrea a ispăpșit o treime din pedeapsă
Din iunie 2022, Elena Udrea este încarcerată la Penitenciarul Târgșor, după ce a fost extrădată din Bulgaria, unde fugise cu puțin timp înainte de condamnare. Așa cum se știe, Elena Udrea și Alina Bica au fugit în anul 2018 în Costa Rica pentru a scăpa de condamnări.
În timp ce se afla în Costa Rica, Elena Udrea a născut-o pe fiica sa, Eva-Maria, care anul acesta, în septembrie, a împlinit 6 ani, fiind deja elevă în clasa pregătitoare. Fetița își vede mama doar la vizitele permise la penitenciar, în contextul în care, având în vedere plecarea din România, mama ei este considerată un deținut „periculos” care nu are dreptul la permisiile, altfel legale, pentru restul deținuților.
Procesul a început în 2015
Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 și condamnată definitiv în iunie 2018, ea părăsind România înainte de pronunțarea sentinței. Practic, în același an, la scurt timp după ce a născut-o pe fiica sa, Udrea a fost depistată și încarcerată în Costa Rica. Ulterior, în decembrie 2018, Curtea Constituțională a decis că decizia de reținere a fostului ministru nu a fost făcută respectând legea, astfel că toate condamnările din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate.
Ca atare, Elena Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica și s-a întors în România. În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene, Instanța Supremă a confirmat condamnarea la șase ani de închisoare în cazul ei. Elena Udrea a părăsit din nou România înaintea acestei sentințe, însă a fost prinsă în Bulgaria, trimisă în țară și încarcerată în iunie 2022.
Dosarul „Gala Bute”, prejudiciu nerecuperat de 3 milioane de euro
În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea este acuzată că a coordonat un sistem prin care persoane apropiate ei au primit, cu știința sa, sume importante de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de Ministerul Turismului, pe care îl conducea. Anchetatorii susțin că parte din acești bani ar fi ajuns la fostul ministru, fie cash, fie sub forma plății unor bunuri și servicii. Prejudiciul imputat Elenei Udrea se ridică la 3 milioane de euro, iar suma încă nu a fost recuperată de statul român.
Alți beneficiari ai banilor au fost Organizația București a PDL sau fostul șef al Federației Române de Box, Rudel Obreja. Mai mult, în același dosar, Udrea este acuzată și că a determinat funcționari din cadrul Ministerului Turismului să își încalce atribuțiile pentru achiziția de servicii de publicitate la gala unde a boxat celebrul pugilist Lucian Bute.
Sursa foto: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Iulia Vântur și Ricky Martin pe aceiași scenă. Româncă va cânta în deschiderea concertului starului
- Câștigătorul la Loto 6/49, un instalator norocos. A mai câștigat și în trecut
- Anunț de ultimă oră despre Spitalul Colentina din Capitala. Ministrul Alexandru Rafila a dat verdictul
- Vin banii pentru alimente! Când vor fi încărcate cardurile
- Călin Georgescu cutremură România. Schengen nu e ce credeam noi: Toți sunt spălați pe creier
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- De ce s-a prăbușit armata rusă pe frontul românesc în Primul Război Mondial?
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Uleiul retras de pe piață! Dacă l-ai cumpărat, trebuie să-l duci înapoi la magazin
- Rugăciuni înainte de examen - Cea mai puternică rugăciune pentru reușita la examene
- Când ai tensiunea mică ce trebuie să faci - Ghid complet