Simona Ionescu / Redactor Șef

Elena Udrea a primit vestea: Judecătoria Ploiești a admis cererea ei pentru liberare condiționată. Mai are un hop

Elena Udrea a primit vestea: Judecătoria Ploiești a admis cererea ei pentru liberare condiționată. Mai are un hop
De pe patul de spital, după ce a fost operată de colecist, Elena Udrea a aflat, marți, decizia Judecătoriei Ploiești în dosarul privind cererea sa de liberare condiționată. Verdictul final nu este însă acesta.

Decizia Judecătoriei Ploiești în cazul cererii Elenei Udrea pentru liberare condiționată a fost pronunțată în urmă cu puțin timp. Elena Udrea a aflat verdictul de pe patul de spital, unde este internată de exact o săptămână, în urma unor complicații. Chiar dacă azi verdictul este pozitiv, Elena Udrea nu știe când va putea pleca acasă.

Ce bani s-au recuperat de la Elena Udrea

Nu este vorba de data la care medicii o vor lăsa să părăsească spitalul. Decizia de azi a Judecătoriei poate fi atacată de procuror, care are la dispoziție 3 zile pentru a lua decizia și a redacta cererea. Dacă recursul procurorului Lucian Onea (celebrul șef al procurorului „Portocală” de la DNA Ploiești) va fi admis, procesul Elenei Udrea se va muta la Tribunalul Prahova. Conform avocatului ei, dacă s-ar întâmpla așa, procesul ar avea un verdict în 7-10 zile. Din prejudiciul de 10 milioane de lei statul a recuperat 5 milioane de lei și sunt bunuri sub sechestru la ANAF în valoare de alte 5 milioane.

După cum știți, marțea trecută, fostul ministru a acuzat dureri abdominale puternice, motiv pentru care a ajuns la spital. Verdictul medicilor a fost că Elena Udrea trebuia operată de urgență, diagnosticul fiind de colecistită acută litiazică. Postoperatoriu, ea a rămas internată în spital pentru îngrijiri medicale și a putut fi vizitată și de partenerul ei. Adrian Alexandrov a fost la spital, a vorbit cu medicii, inclusiv cu „doamna doctor de la penitenciar”, după cum a declarat, pentru a se asigura că starea Elenei Udrea este stabilă și că se va face bine curând.

Dosarul „Gala Bute”, complicat și cu întorsături de situație

Amintim că Elena Udrea se află în detenție din iunie 2022, la Penitenciarul Târgșor, după ce a fost extrădată din Bulgaria. Condamnarea sa definitivă în dosarul „Gala Bute” a fost pronunțată în 2018, însă ea a părăsit țara înainte de verdict și a fost localizată ulterior în Costa Rica, unde născuse de curând.

În decembrie 2018, Curtea Constituțională a stabilit că unele completuri de judecată nu au fost legal constituite, ceea ce a dus la suspendarea condamnării și la revenirea Elenei Udrea în România. Totuși, în aprilie 2022, Înalta Curte, sprijinindu-se pe o decizie a Curții de Justiție a UE, a respins contestația în anulare și a menținut condamnarea.

Ulterior, Udrea a fugit în Bulgaria, fiind capturată și repatriată în vara aceluiași an.

Conform rechizitoriului, în perioada în care ocupa funcția de ministru al Turismului, Elena Udrea ar fi facilitat un sistem prin care apropiați ai săi ar fi primit sume importante de bani de la firme private. În schimb, acele firme primeau garanții că vor fi plătite pentru lucrări finanțate de stat.

Sumele ar fi ajuns fie direct la Udrea, fie la organizația PDL București, fie la Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box. De asemenea, Udrea este acuzată că i-ar fi determinat pe subordonații săi să încalce legea în cadrul unor achiziții publice legate de promovarea evenimentului cu Lucian Bute. Prejudiciul total estimat în acest caz a fost de aproximativ 3 milioane de euro, dar a fost achitat integral.

Ce a decis instanța pe 26 iunie 2025

Judecătorii ploieșteni au analizat joi, 26 iunie, cererea de liberare condiționată formulată de Elena Udrea, în urma avizului pozitiv acordat de Comisia de la Penitenciarul Târgșor.

Amintim că, pe 24 iunie, Comisia de liberări condiționate a admis solicitarea Elenei Udrea în urma deciziei Tribunalului Prahova din 27 mai, prin care i s-au dedus aproximativ opt luni din pedeapsa de șase ani de închisoare.

Reducerea a fost decisă în baza mai multor perioade în care Udrea a fost reținută sau arestată preventiv, atât în România, cât și în străinătate – în Costa Rica și Bulgaria. În plus, s-a luat în calcul și timpul executat deja în România.

În timpul audierilor de săptămâna trecută, Elena Udrea a izbucnit în lacrimi și le-a cerut magistraților să o lase în libertate.

„Trebuie să discutăm efectul detenției asupra mea, dar eu ca persoană majoră aș putea să trec peste suferință, mai greu este pentru copilul meu. Impactul a fost major căci era mică și a rămas fără mamă.

Penitenciarul nu a avut doar consecințe negative asupra mea, am ajuns să cunosc lucruri care m-au transformat. (…) Copilul a fost și el condamnat”, a spus Elena Udrea la audieri.

Cu toate acestea, instanța a hotărât atunci să amâne pronunțarea unei decizii finale pentru data de 1 iulie, prelungind suspansul pentru fostul ministru.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *