Elevii defavorizați vor primi și anul acesta sprijin de la stat. Cererile trebuie depuse la școală, începând cu prima zi de cursuri, în 5 septembrie, iar lista cu beneficiarii ajunge la Ministerul Educației pe 23 septembrie. Deocamdată, nu se cunoaște o dată exactă când vor intra banii pe carduri.
De acest program, început în urmă cu trei ani, beneficiază elevii din învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Aceștia vor primi tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare de 500 de lei, a anunțat Federația Națională a Părinților „Edupart”.
Unde se depun cererile
În funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primărie (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul (în cazul elevilor de clase primare și gimnaziu).
În cazul preșcolarilor, cererile trebuie depuse la primărie și se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București unde locuiește familia.
Pentru elevii din ciclul primar și ciclul gimnazial, cererile se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, adică până pe 10 septembrie.
Ce se poate cumpăra cu tichetele educaționale
Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru până la data de 23 septembrie, însă nu se știe deocamdată când vor ajunge banii pe carduri pentru a putea fi folosiți.
Copiii își pot cumpăra cu aceste tichete: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.
Ce condiții trebuie să îndeplinească preșcolarii
“Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei). La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.
Condițiile pentru elevii din clasele P – VIII
“Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON). La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea.
Ce înseamnă familie, conform legii
* soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;
* bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
* persoana singură și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta.
Anul școlar trecut (2021-2022), 235.000 de elevi care riscau să abandoneze școala din cauza condițiilor sociale au beneficiat de carduri sociale cu care să cumpere rechizite și haine pentru școală, iar banii au fost virați în aprilie 2022. „Urmează ca Inspectoratele școlare să primească informații referitoare la normele de aplicare pentru 2022-2023”, a transmis Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru Edupedu.ro.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook