Simona Ionescu / Redactor Șef

Exclusiv. Două pixuri ale poetului Adrian Păunescu îi blochează reeditarea operelor

Exclusiv. Două pixuri ale poetului Adrian Păunescu îi blochează reeditarea operelor
Bătălia pentru averea poetului Adrian Păunescu a ajuns la momente care frizează absurdul. Procesul între copiii legitimi ai lui Adrian Păunescu, respectiv Andrei Păunescu şi Ana-Maria Păunescu şi sora lor, Andreea Bîrlea, care a apărut de niciunde după moartea poetului cu pretenţii la recunoaşterea paternităţii şi, implicit, la moştenire, durează de mai bine de 11 ani. În acest interval de timp au fost sute de înfăţişări, toate încheiate cu câte o amânare.

 Vineri dimineaţă, la Tribunalul Ploieşti s-a judecat un nou termen care a avut ca subiect, nici mai mult nici mai puţin decât două pixuri ale poetului, care ar fi fost vândute printr-o casă de licitaţie. Deci, o vânzare ilegală, pentru că până la pronunţarea unei sentinţe definitive, care să stabilescă exact cum se împarte moştenirea lăsată de Adrian Păunescu, nu se poate înstrăina nimic.

Reclamaţia că aceste două pixuri ar fi fost vândute a făcut-o cea care de unsprezece ani încoace tot reclamă câte ceva: fiica din afara căsătoriei, Andreea Bîrlea, acum Păunescu prin hotărâre judecătorească. În timpul şedinţei, nu s-a stabilit nici măcar dacă acele două pixuri erau din aur sau doar aurite. Cert este că reclamanta a adus şi un martor. Numai că acesta a declarat, spre surprinderea tuturor, că nu are niciun fel de cunoştinţă despre vânzarea acestor pomenite pixuri, că habar nu are dacă ele au existat sau nu.

După o astfel de prostie, desigur că şi această înfăţişare s-a terminat tot cu o amânare.

Poeziile lui Adrian Păunescu nu se pot republica din cauza unui prea lung proces

Avocatul Daniel Ionaşcu, reprezentantul celor doi copii legitimi, consideră că nu este vorba doar de lungirea nepermisă a unui proces (n.r. durează de 11 ani), de lipsă de profesionalism sau de delăsare. Ci este mult mai mult decât atât.

Andrei Paunescu, Ana Maria Paunescu si avocatul lor Daniel Ionașcu se luptă într-un proces de moștenire de 11 ani

Avocatul Ionașcu ne-a declarat în exclusivitate la ieşirea din sala de judecată: „Cred cu tărie că un poet de talia lui Adrian Păunescu, poet care a făcut valuri în mai multe etape, în mai multe generaţii, poate fi redus efectiv la tăcere, prin acţiunile unui urmaş care în loc să pună umărul să scoată cât mai mult pentru cultura română, pentru valoarea lor de succesori şi pentru valoarea poetului Adrian Păunescu, iată, au ajuns la chestiuni de genul acesta.”

Aşadar, Adrian Păunescu oprit de la republicare. Mecanismul este simplu. Urmaşii legitimi primesc propuneri de la edituri care ar vrea să-l reediteze pe poet. Editura propune şi o sumă pe care o vor plăti urmaşilor, în baza drepturilor de autor moştenite. Ana Maria şi Andrei Păunescu, i-au propus Andreei Bîrlea să nu mai treacă prin tribunal măcar aceşti bani obţinuţi postum şi să-i împartă în mod egal. De fiecare dată însă, Andreea Păunescu Bîrlea nu a fost de acord cu suma şi astfel, editura a fost nevoită să-şi retragă oferta.

Spectacol de cultură pentru care s-a cerut interzicerea

Este locul să reamintim aici că există şi instituţii ale statului, plătite din banii noştri, care se luptă post-mortem cu Adrian Păunescu, cel care a dat o denumire şi o identitate unei generaţii: „generaţia în blugi.”

Anul trecut, la iniţiativa lui Andrei Păunescu, pe plaja de la Corbu s-a organizat un nou remember „Cenaclul Flacăra”. Cu o zi înainte de eveniment, a apărut un anume Daniel Şandru, liberal angajat la stat, care în numele unei agenţii despre care nimeni nu ştia că există, intitulată pompos: „Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc”, a cerut nici mai mult, nici mai puţin decât interzicerea acestui spectacol, pe motiv că: „Reprezintă o rușine națională imensă și o dovadă a lipsei de considerație la adresa victimelor regimului comunist”.

În afară de faptul că am aflat cu uimire că mai există unii care, pe banii statului, se mai luptă cu fantoma comunismului la mai bine de 30 de ani după ce el a fost îngropat definitiv de Revoluţia din 1989, atitudinea aceasta, de a interzice o manifestare culturală, pe motive politice, l-ar face invidios şi pe Stalin.

Poetul Adrian Păunescu deranjează şi după moarte. Cum să fie altfel, după ce a scris:

        „La muncă, derbedei, că trece anul,

Şi vin ăilalți și-o să vă ia ciolanul.

Făceați pe democrații cei cucernici,

Cristosul mamii voastre de nemernici.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre