Simona Ionescu / Redactor Șef

Experiment în SUA. Statul care a lăsat drogurile „la liber” înregistrează primele rezultate după trei ani

Experiment în SUA. Statul care a lăsat drogurile „la liber” înregistrează primele rezultate după trei ani
În urmă cu trei ani, când legea a fost aprobată de 58% dintre alegătorii din Oregon, susținătorii „Măsurii 110” au susținut că este o abordare revoluționară care va transforma dependența prin reducerea la minimum a pedepselor pentru consumul de droguri. Experimentul a pus statul pe gânduri.

Cu drogurile nu e de glumit, iar parlamentarii democrați care au susținut legea spun că acum sunt deschiși să o revizuiască. Experimentul n-a avut impactul dorit.

A explodat consumul de substanțe ilegale

Decesele legate de consumul de droguri (opioide) în Beaver State au crescut vertiginos, ajungând la 955 în acest an, față de 280 în 2019, înainte ca legea „Măsura 110” să fie adoptată cu 58% din voturi. Legea din Oregon, prima din țară care a dezincriminat posesia de cantități mici de heroină, cocaină și alte droguri ilicite, în urmă cu trei ani, a făcut să explodeze consumul de substanțe ilegale. Probleme nu au doar tinerii și adulții, ci și copiii.

„Ceea ce s-a întâmplat înainte ca 110 să fie aprobată a fost că am resuscitat zero persoane. De când a trecut 110, este aproape zilnic”

„Acest lucru îmi frânge inima. Ceea ce s-a întâmplat înainte ca 110 să fie aprobată a fost că am resuscitat zero persoane. De când a trecut 110, este aproape zilnic.. Aceștia sunt prietenii noștri. Sunt frați, tați, surori, verișori… vorbim despre pierderea de vieți omenești și trebuie să facem ceva diferit. Este ceva serios. (…)

Oamenii de aici, care sunt împovărați de această dependență, sunt aruncați la o parte, iar acest lucru este cu adevărat, cu adevărat sfâșietor. Nu pot vorbi despre ceea ce văd sau fac alții, dar pot să vă spun de pe teren, este tragic și trebuie să se schimbe. (…)

„Aceasta este doar o povară incredibilă, o criză incredibilă”

În acest moment, oamenii trebuie să se adune și să realizeze că aceasta este doar o povară incredibilă, o criză incredibilă. Și că oamenii de aici, alături de care eu și colegii mei, restul echipei mele stăm, sunt reali.

Drogurile au explodat în SUA. Sursă foto: foxnews.com

Acest lucru nu a funcționat”, a mărturisit Michael Bock, un agent de securitate privat din Portland, în legătură cu această schimbare drastică, la emisiunea „America’s Newsroom”.

Locuitorii din Oregon vor anularea legii

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în august de Emerson College, o majoritate de 56% dintre locuitorii din Oregon susțin în prezent anularea legii. Aceasta prevedea că posesia unor droguri ilicite se pedepsește cu o amendă maximă de 100 de dolari, care poate fi evitată cu o „evaluare a stării de sănătate”, un serviciu telefonic disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7, care va ajuta la stabilirea serviciilor de care ar putea avea nevoie persoana care sună.

A rămas însă un procent de 36% din populație, care spune că legea trebuie lăsată așa. De asemenea, sondajul a constatat că 54% dintre alegătorii din Oregon consideră că măsura a agravat situația persoanelor fără adăpost din comunitățile lor.

Măsura era experimentală

Inițial, proiectul de lege urmărea să îi țină pe cei care se luptă cu dependența în afara sistemului penitenciar, optând pentru mai multe servicii de sănătate. „Persoanele care suferă de dependență sunt tratate mai eficient cu servicii de sănătate decât cu pedepse penale.

O abordare de îngrijire a sănătății include o evaluare a sănătății pentru a afla nevoile persoanelor care suferă de dependență și include conectarea acestora la serviciile de care au nevoie”, se arată în proiectul de lege. Criticii de la acea vreme au susținut că măsura era experimentală, statul nefiind echipat corespunzător pentru a face față acestei schimbări dramatice.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre