Simona Ionescu / Redactor Șef

Febra papagalului afectează omenirea. OMS deja monitorizează focarul. Care e simptomatologia

Febra papagalului afectează omenirea. OMS deja monitorizează focarul. Care e simptomatologia
O epidemie mortală de psitacoză, o infecție bacteriană cunoscută și sub numele de febra papagalilor, a afectat persoane care trăiesc în mai multe țări europene, susține Organizația Mondială a Sănătății. Cum se manifestă febra papagalului.

Epidemia de psitacoză, numită și febra papagalului a fost observată inițial în 2023 și este cauzată de de o bacterie din familia Chlamydia, care se găsește la o varietate de păsări sălbatice și de companie și la păsări de curte.

Oamenii se pot îmbolnăvi și dacă o pasăre îi mușcă

Potrivit oamenilor de știință, păsările infectate nu par întotdeauna bolnave, dar ele elimină bacteria atunci când respiră sau prin materii fecale. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, oamenii se infectează de obicei cu febra papagalului prin inhalarea prafului provenit din secrețiile unei păsări infectate. De asemenea, oamenii se pot îmbolnăvi și dacă o pasăre îi mușcă sau prin contactul de la cioc la gură. Boala nu se transmite prin consumul de animale infectate.

Care sunt simptomele

Transmiterea de la om la om este posibilă, dar rară, arată studiile. În majoritatea cazurilor recente, oamenii au fost expuși la păsări domestice sau sălbatice care au fost infectate, a precizat OMS. Majoritatea persoanelor care se îmbolnăvesc de febra papagalului au ca simptomatologie dureri de cap, dureri musculare, tuse uscată, febră și frisoane. Antibioticele pot trata infecția, iar aceasta este rareori fatală pentru oameni.

Nici un bolnav din Austria nu a avut contact cu păsări sălbatice

Conform edition.cnn.com, Austria, care înregistrează de obicei două cazuri de această boală în fiecare an, a raportat 14 cazuri confirmate în 2023 și încă patru în acest an, până la data de 4 martie. Cazurile nu au nicio legătură între ele și niciunul dintre indivizi nu a raportat călătorii în străinătate sau contact cu păsări sălbatice.

Ce se întâmplă cu locuitorii din Danemarca

Febra papagalului afectează omenirea

Danemarca înregistrează de obicei între 15 și 30 de cazuri umane în fiecare an, majoritatea provenind din expunerea la păsări de companie sau la păsări de hobby, cum ar fi porumbeii de curse. La data de 27 februarie, Danemarca are 23 de cazuri confirmate cu acest focar, dar oficialii din domeniul sănătății publice din această țară suspectează că numărul de cazuri este de fapt mult mai mare, a precizat OMS.

Dintre aceste cazuri daneze, 17 persoane au fost spitalizate; 15 au făcut pneumonie, iar patru au murit. Cel puțin o persoană din Danemarca a făcut febră de papagal de la o pasăre de companie. În trei dintre cazuri, pacienții nu aveau antecedente de contact cu păsări de niciun fel.

Suedia a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de febră a papagalilor începând cu 2017

Germania a avut 14 cazuri confirmate de febră de papagal în 2023. Anul acesta au mai fost înregistrate încă cinci. Aproape toate persoanele au avut pneumonie, iar 16 au fost spitalizate. Dintre cele 19 cazuri din Germania, cinci au raportat expunerea la păsări de companie sau la găini bolnave. Suedia a înregistrat o creștere a numărului de cazuri de febră a papagalilor începând cu 2017.

Aceasta a raportat un număr neobișnuit de mare de cazuri la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, cu 26 de cazuri. În acest an au fost înregistrate 13 cazuri, ceea ce este mai puțin decât numărul raportat pentru aceeași perioadă din ultimii cinci ani.

OMS a declarat că va continua să monitorizeze focarul

Țările de Jos au înregistrat, de asemenea, o creștere a numărului de cazuri, cu 21 de cazuri de la sfârșitul lunii decembrie până la 29 februarie, de două ori mai multe cazuri decât în aceeași perioadă din anii precedenți, a precizat OMS. În mod obișnuit, această țară are aproximativ nouă cazuri pe an. Toți cei din cazurile recente din Olanda au fost spitalizați, iar o persoană a murit.

Opt au raportat că nu au avut niciun contact cu păsările, șapte au avut contact cu excremente de păsări domestice, iar șase au avut contact cu excremente de păsări sălbatice. OMS a declarat că va continua să monitorizeze focarul, împreună cu țările afectate.

Organizația încurajează medicii să fie atenți la infecție și îi avertizează pe proprietarii de păsări de companie și pe lucrătorii care au contacte frecvente cu păsările să folosească o bună igienă a mâinilor. De asemenea, OMS spune că persoanele care au păsări de companie ar trebui să se asigure că păstrează cuștile curate și să evite supraaglomerarea.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre