Simona Ionescu / Redactor Șef

Feriți-vă animalul de companie de caniculă. Din cauza neglijenței, aveți răspundere penală

Feriți-vă animalul de companie de caniculă. Din cauza neglijenței, aveți răspundere penală
Canicula de afară nu afectează doar copiii și persoanele în vârstă, ci și animalele de companie. Cele mai bune sfaturi de la specialiști.

Medicii veterinari vă recomandă să aveți mare grijă de prietenii blănoși, pentru că pot trece prin momente cumplite din cauza căldurii.

Potrivit specialiștilor, în perioadele caniculare nu scoateți câinii la plimbare decât dimineața și seara, după lăsarea întunericului. Aveți grijă dacă animalul începe să vomite sau nu merge drept și intrați imediat într-un loc răcoros. Puneți imediat o compresă udă pe capul animalului, pe corp și între membrele din față și din spate. Nu țineți însă prosoapele reci pe corp o perioadă prea mare.

Nu țineți animalele în aerul condiționat

Atât pisicile cât și câinii pot răci de la aerul condiționat, de aceea trebuie să aveți grijă să nu stea niciodată sub jetul de aer rece. Nu tundeți prea scurt animalul de companie. Din dorința de a-i face bine, s-ar putea să fie exact invers, pentru că micuțul poate suferi arsuri solare, pentru că nu-și mai poate regla temperatura corpului.

„Trebuie să evităm să lăsăm animalele în mașină sau în spații care nu sunt ventilate corespunzător”

De asemenea, prietenii blănoși nu trebuie lăsați să aștepte în mașină pe căldură mare. „Este important să le dăm animăluțelor apă proaspătă, la discreție.

Câinii trebuie să aibă apă la discreție

Apa trebuie să fie la temperatura camerei, nu foarte rece și să fie pusă în recipiente de inox. Totodată, animalele trebuie să fie plimbate dimineața, între orele 6 și 8. Trebuie să evităm să lăsăm animalele în mașină sau în spații care nu sunt ventilate corespunzător și să le oferim adăpost la umbră.

„Dacă animalul nu reușește să își echilibreze temperatura prin mijloace naturale, este necesară vizita la medicul veterinar”

Totodată, este important să se evite efortul fizic și animalele să nu fie tunse foarte scurt. La fel de important este să utilizăm și creme cu protecție solară. Insolația este o urgență medicală în aceasta perioadă. Dacă animalul nu reușește să își echilibreze temperatura prin mijloace naturale, este necesară vizita la medicul veterinar”, a declarat doctor Ioan Ancuța, pentru Adevărul. Aveți răspundere penală dacă din cauza neglijenței animalul are de suferit.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre