Simona Ionescu / Redactor Șef

Filmul care l-a enervat cumplit pe Putin nu a mai ajuns în cinematografe pentru că a început și războiul cu Ucraina

Filmul care l-a enervat cumplit pe Putin nu a mai ajuns în cinematografe pentru că a început și războiul cu Ucraina
Filmul este regizat de Peeter Rebane, după un scenariu pe care l-a scris împreună cu actorul Tom Prior, filmul „Firebird”, a fost cenzurat de Vladimir Putin.

Pelicula, care prezintă povestea de dragoste dintre doi militari din URSS, nu a mai ajuns în cinematografe. Lansarea era anunțată pentru sfârșitul lunii aprilie 2022, dar între timp a intervenit și atacul asupra Ucrainei, în luna februarie 2022.

Filmul este bazat pe o poveste reală, care a fost descrisă de Seegey Fetisov în cartea „The Story of Roman”. În perioada Războiului Rece din anii 1970, soldatul Serge (care a fost interpretat în film de Tom Prior) și pilotul de vânătoare Roman (interpretat de Oleg Zagorodnii) s-au îndrăgostit nebunește într-o bază aeriană sovietică din Estonia.

Poveste de dragoste interzisă în Rusia

Triunghi amoros

Și-au dat seama că nu pot trăi unul fără celălalt, dar și-au ascuns relația cât au putut mai bine pentru a nu fi pedepsiți pentru iubirea lor. Dacă s-ar fi aflat de povestea lor de dragoste ar fi stat cinci ani într-un lagăr de muncă. Dar povestea merge și mai departe, pentru că pe Roman pune ochii și pe secretara comandantului de la baza aeriană, Luisa (interpretată de Diana Pozharskaya).

Pilotul de vânătoare Roman, interpretat de Oleg Zagorodnii

Din acel moment, se va crea un triunghi amoros extrem, iar cei doi bărbați au făcut tot ce au putut să păstreze secretul. Și mai greu a fost faptul că Roman a fost privit ca un ciudat de maiorul Zverev (Margus Prangel) din KGB, de când a  apărut la baza aeriană.

„Face de rușine Moscova”

Filmul „Firebird” nu a fost pe placul lui Vladimir Putin, Rusia susținând faptul că „face de rușine Moscova” și „lovește soldatul rus direct în față”. Mai mult, Oleg Zagorodnii este un actor de origine ucraineană, care a încercat de două ori să se înroleze în armată pentru a lupta împotriva rușilor.

soldatul Serge, interpretat de Tom Prior

A fost însă dat la o parte, motivația fiind aceea că sunt prea puține echipamente pentru cât de mulți voluntari există. Chiar dacă filmul a fost foarte bine primit de critici, „Firebird” nu va fi niciodată vizionat în Rusia. De asemenea, pe lista neagră a președintelui Rusiei se află și „Death of Stalin”, „Child 44”, „Borat”, „The Interview” și „Ordered to Forget”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre