Filmul dublei crime de la Iași, cu detalii înfiorătoare, pus pe tapet de procurori. S-a dat sentința

Instanța pune punct în cazul dublei crime de la Iași, din prima lună a iernii lui 2021. Un student marocan și iubita lui, româncă, au fost uciși în vila în care locuiau, de cel mai bun prieten al tânărului. Detalii înfiorătoare ies la iveală.
Suspectul principal, student la medicină și el, cetățean canadian de origine marocană, ar fi încercat înainte de asasinat să-și cumpere o armă de foc. După patru ani de la comiterea faptei, acesta a primit pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal. Odată cu sentința, amănunte incredibile din dosar au devenit publice.
Ahmed Sami el-Bourkadi, marocan cu cetățenie canadiană, autorul dublei crime din Complexul Roua din Iași din decembrie 2021, a fost condamnat la detenție pe viață și la plata unor daune materiale de 20.140 lei și daune morale de 160.000 de euro în favoarea părinților Vanesei B.
Familia lui Youssef ar urma să primească 10.203 euro ca daune materiale și 230.000 euro ca daune morale.
Proprietarei casei în care a avut loc dubla crimă de la Iași i se vor acorda 20.000 euro ca daune materiale și 3.000 euro ca daune morale. Cheltuielile judiciare ocazionate de anchetă și derularea procesului s-au ridicat la 75.000 de lei.
În trecut, bărbatul a mai avut probleme cu legea. El a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru furt calificat, la alți 2 ani pentru acces ilegal la un sistem informatic și 3 ani pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. Sentința Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată în apel.
Youssef J. (25 de ani), student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, și Vanesa B. (23 de ani), elevă la o școală postliceală de medicină, se cunoscuseră online în primăvara lui 2021, iar relația lor a evoluat. În toamna aceluiași an, s-au mutat împreună. Fetei i se cerea să plece de acasă când iubitul ei, Youssef, dădea petreceri cu amicii săi băieți.
Martorii au arătat că, ocazional, Youssef fuma narghilea, consuma alcool și protoxid de azot ca drog. Folosit ca anestezic în medicină, protoxidul de azot dă amețeală, halucinații, senzația de amplificare a sunetelor și imaginilor și de distorsionare a acestora. Efectele sunt intense, dar de scurtă durată.
Din anturajul cuplului făcea parte și Ahmed Sami el-Bourkadi, viitorul lor criminal. Ba mai mult, Youssef îl considera pe acesta ca fiind cel mai bun prieten al său. Născut în Canada într-o familie în care tatăl era cardiolog și mama farmacistă, el-Bourkadi era coleg de grupă cu Youssef. Și el-Bourkadi fuma narghilea și consuma alcool, ocazional, ca și prietenul său.
Povestea crimei începe pe 8 decembrie 2021. El-Bourkadi a fost chemat de prietenul său la casa unde locuia cu Vanesa. Youssef i-a cerut să cumpere carne, pâine și băutură. În aceeași zi, erau invitați amândoi să iasă în club cu un alt prieten, de la ora 22:00.
Anchetatorii au stabilit că Ahmed el-Bourkadi a plecat din apartamentul său de pe bulevardul Independenței la ora 17:40, pentru a merge la cumpărături. La ora 18:30 a ajuns aproape de locuința lui Youssef, cu o mașină. I-a lăsat 10 lei bacșiș șoferiței din aplicație și a coborât. Ajuns la locuința lui Youssef, a încălțat o pereche de șlapi și, după ce s-a făcut comod, împreună cu Youssef au fumat narghilea, au băut vodcă și s-au drogat cu protoxid de azot cu ajutorul unui dispozitiv de umplut baloane.
Ahmed el-Bourkadi avea și el o iubită. La 18:51, el i-a scris fetei.
„Iubito, îmi pare rău. Nu vreau să te simți singură. Merg să rezolv ceva și mă întorc la iubita mea. Eu fac asta pentru noi”, a transmis canadianul. Cei doi au mai schimbat câteva mesaje scurte. La 21:45, fata i-a scris, dar el-Bourkadi nu i-a răspuns până la ora 22:41, când i-a spus că va veni acasă, urmând să ia un taxi. Nu i-a mai scris nimic până la 23:26, după ce a comis crima.
Pe parcursul micii petreceri a celor doi prieteni, Vanesa B. a rămas la etaj, neavând voie să participe la întâlnirile pe care iubitul său le avea cu alți bărbați. În jurul orei 21:00, fata a vorbit la telefon cu o prietenă, căreia i-a spus că e nemulțumită pentru că Youssef vrea să meargă în club, dar la el este un prieten care e puțin beat.
Conflictul care a dus la crimă pare să fi izbucnit aproape de ora 23:00 și este legat de faptul că erau beți și drogați amândoi, iar el-Bourkadi, cunoscut pentru firea sa retrasă, nu agrea să fie fotografiat.
Anchetatorii au stabilit că la ora 22:41, Youssef a făcut câteva fotografii cu el și el-Bourkadi drogându-se, pe care le-a trimis apoi unor prieteni, cu mesajul „Uite ce face balonul!” (de protoxid de azot, n.r.).
„O explicație a reacției violente pe care a avut-o inculpatul față de victime poate fi reprezentată de o criză de furie (un raptus de agresivitate, conform expertizei medico-legale psihiatrice), determinată poate de faptul că victima J. Youssef l-a ridiculizat pe inculpat când l-a fotografiat și de faptul că inculpatul a consumat protoxid de azot, care determină o amplificare a emoțiilor negative. Despre faptul că inculpatul se afla în stare de beție ușoară i-a scris victima B. Vanesa prietenei sale A.A.A., această stare putând fi determinată de euforia provocată de protoxidul de azot sau de consumul de alcool”, se explică în rechizitoriu.
Ca atare, Ahmed el-Bourkadi și-a atacat prietenul cu un cuțit, cu lama lată de 4 cm. L-a lovit de mai multe ori, violent. Urme de sânge au fost găsite în holul de la intrare, în baia de la parter, pe vasul de toaletă, pe podeaua sufrageriei, pe pereți, deasupra caloriferului, ca și pe treptele scării care duceau la etaj. O altă urmă de cuțit apare pe partea interioară a ușii de la baie.
Victima a încercat să fugă la etajul casei, să se salveze, dar el-Bourkadi a continuat să-l lovească. Youssef a încercat să se apere, pe brațele sale fiind identificate mai multe răni. Tânărul a reușit să intre în dormitorul unde se afla și iubita sa. Au încercat amândoi să îl țină pe criminal de partea cealaltă a ușii, dar a fost mai puternic.
„Victimele au încercat să se apere, însă, deși erau două persoane, nu au reușit să îl îndepărteze pe inculpat, din cauza faptului că acesta era înarmat cu un cuțit și, având în vedere numărul mare al leziunilor provocate victimelor, a aplicat în mod repetat și cu rapiditate loviturile cu cuțitul, cu intensitate, nefiind posibil ca cele două victime să se poată apăra în mod efectiv de multitudinea de lovituri”, au mai notat anchetatorii în rechizitoriu.
Mai multe pagini din rechizitoriu inventariază lista rănilor provocate de loviturile criminalului. În total, Youssef a fost înjunghiat de 20 de ori, iar Vanesa, de peste 30. În final, criminalul le-a tăiat gâtul, din spate, ambilor, ținându-i de păr. Arma crimei nu a fost găsită.
Plin de sângele victimelor, ucigașul a răscolit apoi sertarele pentru a-și schimba hainele. I s-au potrivit doar un tricou și o pereche de pantaloni scurți de-ai lui Youssef. S-a spălat apoi pe mâini. Și-a aruncat șosetele în toaletă. A luat telefonul lui Youssef și a chemat o mașină pentru a se întoarce acasă. Iubitei i-a spus că a alunecat, s-a lovit și, fiind plin de sânge, a împrumutat haine de la bunul său prieten.
După miezul nopții, și după ce a pus la încărcat telefonul victimei sale, s-a dus împreună cu iubita sa la Spitalul „Sf. Spiridon”, unde a primit îngrijiri medicale.
A doua zi dimineață, iubita lui Ahmed el-Bourkadi a plecat la cursuri și la Serviciul de Imigrări, pentru a-și ridica un nou card de ședere. Criminalul a mers la policlinică pentru control, după care a revenit la locul crimei. A furat telefonul Vanesei, cardul bancar al acesteia și căștile fără fir ale celor doi iubiți. Cu ajutorul cardului fetei ucise, a reîncărcat propriul telefon și pe cel al prietenei sale, cu câte 5 euro.
Apoi a mers la McDonald’s, de unde a cumpărat două meniuri McChicken, șase McNuggets și o prăjitură de căpșuni, în valoare totală de 69,6 lei, plătind, de asemenea, cu cardul tinerei pe care o ucisese cu o zi înainte. A luat comanda la pachet, apoi a închiriat o mașină, la volanul căreia a revenit la locul crimei, pentru a doua oară în aceeași zi, în jurul orei 17:00.
Dacă dimineață venise să fure, acum s-a gândit să își șteargă urmele. A dat foc, în cada de baie, folosind lichid inflamabil pentru grătar, hainelor sale pline de sânge pe care le abandonase acolo cu o seară înainte. Apoi a construit un soi de „fitil” din haine, începând de la parter, pe trepte până la etaj. Le-a stropit cu lichid inflamabil și a dat foc, după care a ieșit, trântind ușa în urma lui. Scopul era să incendieze casa. Doar că s-a grăbit. Incendiul a ars puternic câteva minute, apoi focul s-a stins, urmând doar emanații de fum și funingine.
Un detaliu cu adevărat sinistru a mai fost descoperit de anchetatori ulterior. Youssef nu murise înjunghiat. Rămăsese în viață și a agonizat până ce a murit intoxicat cu monoxid de carbon.
Au trecut 2 zile de la crimă și nimeni nu vorbea de ea. Pe 10 decembrie, el-Bourkadi a căutat pe internet informații despre crima sa, constatând că aceasta nu fusese descoperită. Apoi a început să-i sune telefonul. Prietenii și rudele lui Youssef erau îngrijorați și apelau la cel mai bun prieten al băiatului ca să afle ce se întâmplă. A fost rugat în mai multe rânduri să meargă la locuința acestuia.
A găsit motive să spună că nu o poate face. Totuși, s-a dus. A intrat spărgând geamul, pentru că aruncase cheile casei în ziua precedentă. A verificat rapid ineficiența incendiului, a luat câteva mărunțișuri și a plecat. Crima avea să fie descoperită de polițiști în aceeași noapte, de 10/11 decembrie, după ce fuseseră alertați de rudele tânărului ucis.
Criminalul a crezut că a calculat totul perfect și a plecat cu iubita sa la Roma, pe 11 decembrie. A fost reținut de polițiștii italieni pe 22 decembrie și trimis în România. Din acea zi a rămas arestat.
Ahmed el-Bourkadi a negat săvârșirea crimelor atât în faza de urmărire penală, cât și în fața judecătorului, ceea ce nu a făcut decât să prelungească ancheta și procesul, fără a influența deznodământul. Magistrații au decis să îl condamne la închisoare pe viață.
„Contrar personalității pe care inculpatul o afișează, faptele comise, prin brutalitatea lor, au dezvăluit probleme grave de gestionare a conduitei și a impulsurilor violente, precum și un risc de reiterare de fapte violente în contexte similare – nemulțumiri legate de atitudinea altor persoane. Pe parcursul procesului penal, inculpatul nu numai că a negat comiterea infracțiunilor, dar a manifestat și o insensibilitate ridicată față de urmările infracțiunii de omor calificat – uciderea unui coleg apropiat și a prietenei acestuia, întrucât în niciun moment nu a manifestat vreo urmă de regret cu privire la decesul celor două victime sau vreo reacție de compasiune față de membrii familiilor victimelor, astfel că instanța nu identifică niciun element pozitiv în favoarea inculpatului”, au arătat judecătorii.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook