Potrivit organizatorilor festivalului, citați de Liberation, filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu a câștigat vineri seară Premiul Queer Palm la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.
Anul acesta în selecție au participat 23 de filme și scurtmetraje, printre care și „Emilia Perez”, filmul musical al regizorului francez Jacques Audiard în care joacă Selena Gomez, alături de Zoe Saldana și Edgar Ramirez. Regizorul Emanuel Pârvu a primit distincția chiar de la președintele juriului, regizorul belgian Lukas Dhont.
„În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori”
„O descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre în care spațiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. […]
În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze.”, a spus regizorul belgian. La ceremonie a fost prezentă și Miruna Berescu, co-scenarista și producătoarea filmului.
Care este subiectul filmului câștigător
Filmul „Trei kilometri până la sfârșitul lumii” prezintă viața unui adolescent, pe nume Adi, în vârstă de 17 ani, dintr-un sat din Delta Dunării, care învață la Tulcea, datorită eforturilor depuse de părinții săi. Adolescentul vine acasă în vacanța de vară și se bucură de familia sa, dar și de Ilinca, cea mai bună prietenă.
Din nefericire, situația se schimbă brusc, iar Adi nu va mai primi dragoste necondiționată din partea părinților. Tânărul are o singură soluție să scape de probleme…
În rolurile principale ale peliculei se află Bogdan Dumitrache, Laura Vasiliu, Ciprian Chiujdea, Ingrid Micu-Berescu și Valeriu Andriuţă.
Scenariul filmului poartă semnătura lui Emanuel Pârvu și Miruna Berescu, iar imaginea îi aparține lui Silviu Stavilă. Montajul este făcut de Mircea Olteanu, iar scenografia și costumele de Bogdan Ionescu. Din distribuție mai fac parte actorii: Adrian Titieni, Richard Bovnoczki, Alina Berzunțeanu, Vlad Brumaru și Radu Gabriel.
„De la scenariu, până aici, toată lumea a iubit proiectul ăsta”
Într-o postare făcută după anunțarea premiului pe contul său de socializare, Emanuel Pârvu a menționat că toată echipa a lucrat cot la cot pentru a reuși ca filmul să „se descurce singur în lume”. „Nu știu ordinea mulțumirilor…. Cred că echipa ar fi cea la care pleacă gândul prima dată. Echipa e cea fără de care lucrurile nu pot funcționa.
Noi am fost o echipă. De la scenariu până aici, toată lumea a iubit proiectul ăsta. Toți care sunt pe generic, de la actori la sponsori, de la tehnic la PR, de la pre la post, cu toții am tras să-l vedem că se va descurca singur în lume. Filmul”, a declarat actorul și regizorul Emanuel Pârvu.
Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Cannes se va încheia astăzi, 25 mai, când vor fi anunțate marile premii. Premiul Queer Palm este decernat din 2010 la Festivalul de la Cannes pentru a celebra filmele cu „personaje sau tematică LGBT sau feministă, sau care provoacă normele legate de gen”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook