N-am crezut însă niciodată că Shakespeare poate ajunge şi în puşcărie, iar una dintre cele mai populare piese ale lui, „Visul unei nopţi de vară”, va fi jucată de nişte puşcăriaşi. Şi nu dintre cei blânzi, infractori cu gulere albe, ci din cei răi, cu pedepse grele, veterani ai puşcăriilor.
De fapt, punerea în scenă a piesei lui Shakespeare este este doar un pretext. Pentru că filmul este despre oameni, despre destinele lor şi despre cum se pot transforma aceştia. Oameni pe care societatea i-a izolat, deţinuţii, oameni semicondamnaţi, aşa cum sunt gardienii, dar şi oameni liberi, prizonieri însă în propriile destine.
Actorul și „Visul unei nopți de vară” sau cum se schimbă viața
Alex este un tânăr actor pe care succesul îl ocoleşte. Lucrează la un teatru unde regizorul nu vrea să-i dea niciun rol. De luni de zile stă în culise, pe post de rezervă al actorului principal. Iubita lui, Carmen, actriţă şi ea, are mai mult succes decât Alex şi până la urmă se despart. Carmen îi spune limpede: „Nu un bărbat ca tine vreau să fie tatăl copilului meu.” Aşa că Alex îşi ia bagajul şi pleacă din apartamentul în care locuiau cu chirie.
În paralel cu eşecul în viaţa amoroasă şi în cea profesională, Alex primeşte îndatorirea de a face voluntariat într-un penitenciar de maximă securitate, unde cu cinci deţinuţi dintre cei mai răi, încearcă să pună în scenă „Visul unei nopţi de vară”.
La început, grupul de deţinuţi acceptă cu mare reticenţă să facă pe actorii, dar unul dintre ei intuieşte o posibilitate de a evada. Trapa care se afă pe scândura scenei oricărui teatru.
Până la urmă reuşesc să încropească câteva scene din „Visul unei nopţi de vară” şi ajung pe scena unui teatru. Aproape de finalul spectacolului, care stârneşte hohote de râs, ies prin trapa de pe scenă şi încearcă să evadeze. Dar renunţă. Sunt întorşi de ovaţiile celor din sală.
Tartorele deținuților: Serghei Niculescu Mizil
Deşi joacă alături de actori de top: Vlad Logigan, Georgiana Saizescu, Gloria Găitan, Magda Catone, George Ivașcu, Silviu Mircescu, ca să nu amintim decât câţiva dintre ei, Serghei Niculescu Mizil face faţă excepţional acestei provocări şi este la înălţimea lor. E drept că şi rolul de tartore al deţinuţilor i se potriveşte ca o mănuşă.
Serghei Mizil nu o „comite prima oară cu filmele!”. A mai apărut încă în şase lung metraje despre care Rețete și Vedete a scris aici. Ne-a declarat în exclusivitate înainte de premieră: „Ce aş putea să joc? Rolul unui pârnăiaş, ce altceva? Doar nu vrei să joc un rol de profesor. Dar acum sunt şi formator de opinie. Formeaz opinia oamenilor să bea şi să fumeze.”
„Visul”. Nu „Visul unei nopţi de vară”. Ci visul unor oameni ale căror destine, complet diferite, se întâlnesc, iar „Visul unei nopţi de vară” îi transformă pe toţi.
Fotografii: Sorin Ovidiu Bălan
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook