Simona Ionescu / Redactor Șef

Fiul lui El Chapo, sancționat de SUA pentru trafic de droguri

Fiul lui El Chapo, sancționat de SUA pentru trafic de droguri
Fiul regelui mexican al drogurilor este și el acuzat de trafic de droguri mortale în SUA. Joaquin Guzman Lopez este fiul legendarului traficant de narcotice El Chapo, care e și el închis într-un penitenciar american de maximă siguranță.

Statele Unite au impus marți sancțiuni fiului lordului mexican al drogurilor Joaquin „El Chapo” Guzman pentru trafic de droguri.

Joaquin Guzman Lopez și trei membri ai puternicului cartel Sinaloa au fost sancționați pentru trafic de fentanil și alte droguri în țară. Conform DW.com, luna trecută, SUA i-a acuzat pe cei trei frați ai lui Guzman Lopez că au condus o operațiune de trafic de fentanil alimentată de companii chimice și farmaceutice chineze.

Fiul lui El Chapo, Joaquin Guzman Lopez, a fost sancționat de autoritățile americane

Amintim că tatăl băieților – celebrul El Chapo, liderul cartelului Sinaloa – execută în prezent o condamnare pe viață într-o închisoare din SUA.

Fiii lui El Chapo au rămas la conducerea cartelului Sinaloa după arestarea sa

Înființat în anii 1980, Cartelul Sinaloa a funcționat inițial ca o coaliție a celor mai puternici traficanți de droguri din Mexic. La începutul anilor 2000, Ismael „El Mayo” Zambada Garcia și Joaquin „El Chapo” Guzman Loera și-au consolidat puterea, ceea ce a dus la ascensiunea Cartelului Sinaloa, care a devenit una dintre cele mai mari și mai cunoscute organizații de trafic de droguri din Mexic.

Cartelul Sinaloa controlează activitatea de trafic de droguri în regiuni cheie din Mexic, în special de-a lungul coastei Pacificului. Folosind aceste puncte strategice, cartelul trafichează tone de droguri ilicite, inclusiv fentanil, heroină și metamfetamină în Statele Unite.

Fentanil, drog mortal

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 71.000 de persoane au murit în SUA din cauza supradozelor de opioide sintetice, cum ar fi fentanilul, în 2021. Cifra reprezintă o creștere de la aproximativ 58.000 în anul precedent.  Autoritățile americane însărcinate cu combaterea traficului de droguri au declarat că Mexicul și China sunt principalele surse pentru fentanilul introdus ilegal în țară.

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a negat faptul că cartelurile de droguri produc fentanil, dar a declarat că precursori chimici și fentanil finit au fost introduse în Mexic din China.  Beijingul neagă acest lucru.

Fentanil este considerat în prezent cel mai letal drog din SUA. Acesta este, în fapt, un medicament împotriva durerilor.  Fentanilul este un medicament opioid sintetic piperidinic foarte puternic, utilizat în principal ca analgezic. Este de 50 până la 100 de ori mai puternic decât morfina. De aceea, utilitatea sa clinică primară este în gestionarea durerii la pacienții cu cancer și la cei care se recuperează în urma unor operații chirurgicale dureroase.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre