„El Chapo” imploră mila mexicanilor, spune că americanii îl chinuie. Povestea de film a super traficantului

„El Chapo” imploră mila mexicanilor, spune că americanii îl chinuie. Povestea de film a super traficantului
Celebrul traficant de droguri mexican Joaquin Guzmán, cunoscut drept „El Chapo”, a lansat un apel disperat, săptămâna aceasta, prin intermediul unuia dintre avocaţii săi. El le cere ajutor mexicanilor, să îl salveze din pușcăria din America.

El Chapo” este încarcerat în Statele Unite ale Americii, unde ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă, relatează AFP.  Celebrul traficant de droguri se plânge însă de condițiile de detenție și, mai ales, de „chinul psihologic” la care pretinde că este supus. Joaquín Archivaldo Guzmán Loera (55 de ani), este un fost șef al cartelului mexican de droguri Sinaloa.

La momentul arestării sale, cartelul de droguri pe care îl conducea era cel mai bogat și cel mai puternic din Mexic. Această grupare contrabandistă transporta cocaină din Columbia prin Mexic către Statele Unite, pe calea aerului, pe mare și cu mașini, având celule de distribuție în întreaga SUA. Organizația a fost, de asemenea, implicată în producția, contrabanda și distribuția metamfetaminei mexicane, a marijuanei și a heroinei din Asia de Sud-Est.

Guzmán a preluat conducerea cartelului în 1995, după ce fostul lider a fost capturat, tot de americani. Până la arestarea sa, Guzmán a fost considerat „cel mai puternic traficant de droguri din lume” de către Departamentul Statelor Unite ale Trezoreriei. De asemena a fost considerat „cel mai mare lord de droguri al tuturor timpurilor”. În urma traficului de droguri, mexicanul a ajuns miliardar: al zecelea cel mai bogat om din Mexic și pe locul 1.140 în lume în 2011, cu o valoare netă de aproximativ 1 miliard de dolari.

Amator de viață bună, acesta a avut cel puțin patru neveste, ultima fiind o regină a frumuseții. Numărul amantelor nu este cunoscut. Este așa de cunoscut încât s-au scris cărți și s-au făcut filme despre viața sa. Inclusiv canalul de streaming Netflix i-a dedicat un serial care se bucură de mare popularitate. Având nu mai puțin de 23 de copii, „El Chapo” a recunoscut, într-un interviu, că, în ciuda faptului că și-a clădit averea și faima pe droguri, femeile reprezintă singura sa „adicție”.

Arestarea lui „El Chapo”, cu implicarea americanilor

„El Chapo” a fost arestat într-un hotel din Los Mochis, o localitate situată în apropierea graniței statului Sinaloa, regiunea sa natală. A fost prins grație unei operațiuni a pușcașilor marini mexicani. Potrivit unor surse, la prinderea lui El Chapo ar fi participat și agenți americani. Ulterior, el a fost extrădat în America. Judecat, acesta a primit o sentință definitivă care l-a condsamnat la închisoare pe viață.

Americanii l-au preluat după ce traficantul a mai fost prins o dată și arestat, d emexicani, însă a reușit să evadeze din pușcărie, în 2015. Nu era prima oară când Guzman a evadat din închisoare. O mai făcuse și în 2001, fiind prins apoi în 2014. Imediat după evadarea din 2015 autoritățile au oferit o recompensă de 3,8 milioane de dolari pentru informații care ar ajuta la prinderea lui.

Viață de film: s-a ascuns sub cadă și a evadat în coșul cu rufe murdare

Viața lui Joaquín Archivaldo Guzmán Loera „El Chapo” pare desprinsă din filme. Era un simplu țăran care cultiva marijuana înainte să devină unul dintre oamenii cei mai bogați și apoi cei mai căutați ai planetei. Când s-a apucat serios de traficul de droguri, a săpat inclusiv tuneluri pentru a transporta droguri în Statele Unite sau pentru a scăpa de poliție. Pe proprietatea sa din Culiacan s-a ascuns la un moment dat sub o cadă și a scăpat de arestare.

Prima dată a fost arestat în Guatemala în 1993 și trimis în închisoarea mexicană de maximă securitate de la Puente Grande. Aici a dus o viață exact ca în libertate. Asociații îi cărau banii cu valizele, ca să îi poată mitui pe paznici. Pplătiși generoși aceștia au devenit servitorii lui.  După opt ani a evadat într-un coș cu rufe murdare. În închisoare a cunoscut-o și pe o fostă polițistă care ispășea o pedeapsă pentru jaf armat, Zulema Hernández.

I-a devenit iubită și, ulterior,  asociată, și au lucrat până când aceasta a fost ucisă de un cartel rival. După 13 ani de căutări, a fost arestat în februarie 2014, la Mazatlan, pentru ca în iulie 2015 să evadeze din nou. „Nimeni nu poate să ajungă la nivelul său de legendă. Este un bărbat admirat de tineret, dar şi un bărbat care a reuşit să păcălească toate autorităţile şi toate controalele”, spunea Jose Reveles, autor al unei cărți despre „El Chapo”.

Traficantul de droguri cere să fie salvat de la american de conaționali

Agenţia americană antidrog îl consideră drept „naşul” lumii drogurilor, cu o influenţă mai mare chiar şi decât Pablo Escobar. Încarcerat pe viață în SUA, în una dintre cele mai sigure închisori din Statele Unite, aflată în Colorado,„El Chapo” se plânge de condiții și de faptul că se simte singur.

„În cei şase ani în care Joaquin s-a aflat în Statele Unite, el nu a văzut soarele”, a declarat avocatul său din Mexic, Jose Refugio Rodriguez, într-un interviu pentru Radio Formula. Avocatul susţine că a primit un mesaj vocal de la traficant, prin Mariel Colon, una dintre avocatele sale din Statele Unite, şi prin una dintre surorile sale. „Suferă de tulburări psihice”, a continuat el, temându-se de o „deteriorare” a stării sale de sănătate care ar putea duce la deces prematur.

Un ministru, judecat și el

Autorităţile mexicane trebuie să vegheze asupra condiţiilor lui de detenţie, conform unui acord cu Statele Unite, mai susține avocatul lui „El Chapo”. Ambasada Mexicului în Statele Unite a confirmat marţi că a primit un e-mail din partea avocatului Jose Refugio Rodriguez, datat 10 ianuarie. „Vom vedea, dar el ispăşeşte o pedeapsă acolo, are o sentinţă. Deci, sincer, nu văd nicio posibilitate pentru el, dar voi analiza chestiunea cu parchetul”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard.

De asemenea, „El Chapo” protestează şi împotriva presupusei nerespectări a procedurilor în timpul extrădării sale în ianuarie 2017. El solicitase în octombrie anularea sentinţei sale şi un nou proces. Pe 18 iulie 2019, el a fost găsit vinovat de un tribunal din New York de trafic de droguri, spălare de bani şi folosirea de arme de foc.

În faţa aceleiaşi instanţe din Brooklyn a început marţi procesul pentru trafic de cocaină a lui Genaro Garcia Luna, fost ministru mexican al Securităţii, între 2006 şi 2012. Garcia Luna este acuzat că a acceptat mită pentru a proteja Cartelul Sinaloa şi că a fost implicat în traficul a cel puţin 53 de tone de cocaină către Statele Unite.

Recomandarile noastre