Simona Ionescu / Redactor Șef

Flash. Nelson Mandela, o lecție de viață emoționantă

Flash. Nelson Mandela, o lecție de viață emoționantă
Nenson Mandela a fost eliberat după 27 de ani de închisoare. A fost eliberat la presiunea opiniei publice internaționale. Ne-a transmis o emoționantă lecție.

Nelson Mandela a fost încarcerat pentru că era un luptător pentru drepturile omului, împotriva apartheid-ului din Africa de Sud. A fost președintele țării sale între 1994 și 1999, primul ales cu vot universal.

O lecție emoționantă

O mărturisire emoționantă a lui Nelson Mandela, despre libertate, iertare și omenie.

„După ce am devenit președinte al Africii de Sud, am ieșit cu escorta mea la prânz, la un restaurant. Ne-am așezat și am comandat mâncare. La masa din față era un bărbat care aștepta să fie servit. Când a fost servit, i-am spus unuia dintre soldații din garda nea: ,,Du-te și roagă-l pe acel domn să mănânce la masă cu noi!,, Soldatul s-a dus și i-a transmis invitația mea. Omul s-a ridicat, și-a luat farfuria și s-a așezat chiar lângă mine. În timp ce mânca, mâinile ii tremurau mereu și nu își ridica capul din mâncare. Când a terminat, mi-a făcut cu mâna fără să se uite la mine, i-am strâns mâna și a plecat.

Soldatul mi-a spus:

– Madiva, omul acela trebuie să fi fost foarte bolnav, deoarece mâinile nu se opreau din tremurat când mânca.

Nu, motivul său este altul.

Așa că i-am spus:

– Omul acela era custodele închisorii în care am fost deținut. După ce m-a torturat, am țipat și am plâns cerând niște apă, el a venit să mă umilească, râzând de mine. În loc să-mi dea apă, a urinat pe mine.

Nu e bolnav, i-a fost teamă că eu, acum președinte al Africii de Sud, îl voi trimite la închisoare și voi face ce mi-a făcut el. Dar eu nu sunt așa. Această conduită nu face parte din caracterul meu, nici din etica mea.

Mințile care caută răzbunarea distrug statele, în timp ce reconcilierea construiește națiuni. Iesind pe ușa libertății mele, știam că dacă nu las în urmă toată furia, ura și resentimentele, tot prizonier aș fi.” Sursa: movemequotes.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre