Simona Ionescu / Redactor Șef

Fostul ministru de finanțe Darius Vâlcov, la a treia condamnare cu executare

Fostul ministru de finanțe Darius Vâlcov, la a treia condamnare cu executare
Fostul ministru de finanțe, Darius Vâlcov, a fost condamnat, marți, 21 iulie, de Tribunalul Gorj, într-un nou dosar de corupție. Faptele pentru care a fost judecat Vâlcov au fost săvârșite pe vremea când acesta era primar al Slatinei. Decizia nu este definitivă. Este la a treia condamnare cu executare.

Fostul ministru de finanțe, Darius Vâlcov, a fost condamnat, marți, 21 iulie, de Tribunalul Gorj, într-un nou dosar de corupție.

Găsit vinovat pentru comision la reabilitare de clădiri

Darius Vâlcov a primit o condamnare cu executare de 6 ani și 6 luni de închisoare. Potrivit rechizitoriului DNA, Darius Vâlcov ar fi primit comisioane de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu Primăria Slatina, pe vremea când el era pimar în acest oraș. Este vorba de contracte pentru izolarea termică a blocurilor, reabilitarea centrului istoric din Slatina și lucrări de extindere a rețelei de apă din județul Olt.

”În luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei”, scriu procurorii.

”În lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial. Suma totală primită de inculpat în urma săvârşirii celor trei infracţiuni de corupţie se ridică la 4.296.270 lei”, scriu procurorii.

Într-un alt dosar penal, al treilea, Vâlcov a primit 8 ani de închisoare, pe 8 februarie 2018. Un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), format din judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, l-a găsit vinovat pentru o mită de 6,2 milioane de lei. Apelul în acest caz a fost suspendat până la o decizie a Curții de Justiție a UE privind obligativitatea respectării de către ÎCCJ a deciziei CCR privind nelegala constituire a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre