Simona Ionescu / Redactor Șef

Ger de crapă pietrele, acum. Dar iată ce ne așteaptă zilele viitoare! Surpriză uriașă pentru români

Ger de crapă pietrele, acum. Dar iată ce ne așteaptă zilele viitoare! Surpriză uriașă pentru români
În mai multe regiuni din România este frig și chiar ger de crapă pietrele. În regiunea Moldovei, marți a fost dimineața frig, la amiază ger și vânt puternic iar seara s-a încălzit un pic, a nins și s-a așternut o pătură frumoasă, dar subțire de zăpadă. Iată cum arată vremea în alte regiuni acum și în următoarele zile.

La începutul anului 2023, temperaturile au ajuns până la aproape 20 de grade, dar luna februarie a adus ger de crapă pietrele, în România. Meteorologii au confirmat că vremea este severă și așa va fi până la data de 10 februarie a.c.

Astfel, până vineri, temperaturile minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între -14 și -4 grade, izolat mai scăzute până spre -20…-18 grade, iar vântul va avea intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, amplificând senzația de frig.

Foto: colaj pixabay

Cum arată vremea în următoarele zile

Dar iată că meteorologii vin cu vești bune. Temperaturile vor începe să crească începând cu săptămâna viitoare.

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile centrale. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului.

Săptămâna 13.02.2023 – 20.02.2023 – se încălzește!

Temperaturile medii se vor situa peste cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în nord-estul extrem al țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Săptămâna 20.02.2023 – 27.02.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în nord-estul țării. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 27.02.2023 – 06.03.2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Ce spun specialiștii

Într-adevăr, următoarele nopți și dimineți vor fi unele geroase, având în vedere regimul de temperaturi mai coborât, estimat până la -21, -22 de grade, deja în zonele depresionare, dar în zona montană. Cu siguranță acestea vor fi valori mai mari din perspectiva regimului de temperaturi, adică spre -23 de grade. De altfel, și la această oră înregistrăm la vârful Omu -19 grade, cel mai cald în Oltenia, 1-2 grade Celsius. Nu în ultimul rând, discutăm de persistența valului de frig ce caracterizează practic nopțile și diminețile geroase din următoarele zile”, a spus Elena Mateescu, specialist ANM, citată de media.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre