Canabisul va fi crescut la domiciliu în Germania, consumatorii având „un loc nou în societatea noastră”. Deja a fost mare petrecere în stradă, duminică seara. Iată ce spune noua lege!
Potrivit legislației din Germania, drogul era clasificat ca fiind un narcotic. Acest lucru se va schimba, odată cu o nouă lege care dezincriminează posesia și cultivarea la domiciliu.
„Nu mai este un produs narcotic”
„Pentru noi, a fost o veste foarte bună când a fost adoptată această lege. Acum ni se permite să cultivăm mai mult canabis, pe care îl putem vinde apoi și direct către farmacii. Iar a doua parte, care este foarte importantă pentru pacienți, este că acum canabisul este declasificat. Nu mai este un produs narcotic, ceea ce înseamnă că orice medic îl poate prescrie acum”, a mărturisit dr. Philipp Goebel.
Nemții vor putea să consume până la 25 g de canabis în public
Conform noii legi, adulții vor putea să dețină până la 25 g de drog în public, să dețină 50 g acasă și să cultive maximum trei plante. Din iulie, „cluburile private de canabis” pot aproviziona 500 de membri în mod limitat.
„Nu vom mai fi oaia neagră a comunității de recreere”
„Nu este legea la care ne așteptam, dar este o lege bună, deoarece vom avea cu 180.000 de urmăriri penale mai puține în următorul an. Aceasta va fi o mare ușurare pentru consumatorii de canabis. Poți avea 25 g de canabis la tine fără să te temi de arest și fără să te temi de probleme cu poliția. Consumatorii de canabis vor avea un nou loc în societatea noastră. Nu vom mai fi oaia neagră a comunității de recreere.”, a declarat Steffen Geyer, un activist de lungă durată în domeniul canabisului și șef al asociației Cannabis Social Clubs.
Ce restricții există
Chiar dacă canabisul s-a legalizat, nu se poate consuma decât dacă o persoană are peste 18 ani. De asemenea, fumatul în jurul unor zone precum locurile de joacă și centrele sportive nu este permis. Pentru a evita „turismul drogurilor”, singura modalitate de a obține canabis recreativ va fi cultivarea acestuia acasă sau prin intermediul ”cluburilor de canabis”. În ambele cazuri, persoanele trebuie să fie rezidente în Germania de cel puțin șase luni.
Petrecere la Poarta Brandenburg din Berlin
Consumatorii de canabis au sărbătorit în Germania după ce au intrat în vigoare noile legi care legalizează posesia personală. La miezul nopții, oamenii s-au adunat la Poarta Brandenburg din Berlin pentru un „smoke-in” pentru a saluta noile reguli. Care au fost introduse după o dezbatere aprinsă despre avantajele și dezavantajele accesului mai ușor la acest drog. Guvernul spune că dezincriminarea va avea un impact asupra pieței ascunse și va reduce răspândirea canabisului contaminat, protejând astfel tinerii.
Ce spune ministrul german al sănătății
„Consumul de canabis exista deja de ieri; acesta a crescut. Acum iese din zona tabu. Acest lucru este mai bine pentru un ajutor real pentru dependență, pentru prevenirea pentru copii și tineri și pentru combaterea pieței negre, pentru care va exista în curând o alternativă”, a declarat luni ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach.
Justiția nu va mai fi împovărată
Marco Buschmann, ministrul justiției, a declarat presei germane că legalizarea parțială va ușura povara asupra sistemului judiciar și a poliției. Dar au existat critici cu privire la posibilul impact asupra tinerilor. „Din punctul nostru de vedere, legea, așa cum este scrisă, este un dezastru. Accesul la acest produs va fi mai ușor, imaginea sa se va schimba și va deveni mai normalizată, în special în rândul tinerilor”, a declarat pentru Agenția France-Presse (AFP) Katja Seidel, terapeut la un centru de dependență de droguri din Berlin, Tannenhof Berlin-Brandenburg.
Cu toate acestea, campania mediatică planificată nu i-a convins pe critici
„Nu rezonează cu ei, cu tinerii, nu va funcționa niciodată. Ceea ce funcționează este cineva care merge acolo, vorbește cu ei la o cafea, fără ca un profesor să fie prezent”, a declarat Boris Knoblich, un purtător de cuvânt al organizației civice Tannenhof Berlin-Brandenburg.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook