Simona Ionescu / Redactor Șef

Un nou concediu pentru angajați. Proiectul de lege are o importanță majoră și e la un pas de votare

Un nou concediu pentru angajați. Proiectul de lege are o importanță majoră și e la un pas de votare
Un proiect de lege de importanță majoră este la un pas de votare. Acesta vizează un nou concediu pentru o categorie importantă de angajați care vor beneficia de noile reguli, odată ce acestea vor intra în vigoare.

În conformitate cu un proiect de lege adoptat de senatori în 2022 și propus pentru adoptare de către Camera Deputaților, lista concediilor medicale pentru angajați se va extinde în curând. Această inițiativă urmărește să adauge un nou tip de concediu medical, destinat celor care îngrijesc persoane ce îndeplinesc criterii de încadrare în grad de handicap și care fac o solicitare pentru prima oară.

Potrivit acestui proiect de lege, durata concediului va fi de maxim 30 de zile, fiind disponibil doar pentru angajații care au fost asigurați timp de cel puțin șase luni în ultimul an. Astfel, orice salariat va avea dreptul de a cere acest concediu, dacă are în grijă o persoană încadrată în grad de handicap, conform criteriilor și aceasta face o solicitare pentru prima dată. 

Proiectul de lege așteaptă votul în Camera Deputaților 

Pentru a fi implementat, proiectul de lege trebuie să primească votul deputaților, să fie promulgat și ulterior publicat în Monitorul Oficial. Înainte de a primi aprobare, angajatul va trebui să însoțească persoana respectivă la evaluările medicale și psihologice necesare încadrării în gradul de handicap, cu acordul acesteia. De asemenea, trebuie să participe și la evaluarea realizată de Serviciul de evaluare complexă din cadrul direcției de asistență socială și protecția copilului.

Concediul medical pentru îngrijirea unei persoane cu dizabilități poate fi solicitat în intervalul cuprins între data eliberării scrisorii medicale de către medicul de familie și data eliberării certificatului de încadrare în gradul de handicap. 

Concediul medical, decontat în proporție de 85%

Este important de menționat faptul că zilele libere nu vor fi plătite 100%, ci doar 85% din baza de calcul, conform prevederilor OUG 158/2005, care reprezintă, în principiu, media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni lucrate.

Angajații care îngrijesc persoane cu dizabilități vor putea beneficia de concediu medical de până la 30 de zile

În plus, în 2022 s-a introdus un alt tip de concediu medical plătit pentru cei care îngrijesc persoane bolnave de cancer, iar începând cu luna aprilie 2022, aceștia pot cere un concediu plătit de 45 de zile pe an.

Concediul pentru părinții cu copii bolnavi, extins încă de anul trecut 

Totodată, legislația privind concediul pentru îngrijirea copiilor bolnavi a suferit modificări în 2023, prelungind perioada în care angajații își pot lua acest concediu până când copilul împlinește vârsta de 12 ani, față de limita precedentă de șapte ani, scrie avocatnet.ro. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre