Un proiect de lege care vizează direct abuzurile creditorilor IFN a fost adoptat de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Actul normativ a venit la propunerea senatorului PSD Daniel Zamfir și a fost susținut de grupurile PSD.
În ultimii ani, românii s-au îndreptat în număr din ce în ce mai mare către IFN-uri pentru acordarea de credite. Lipsa unui serviciu stabil, înscrierea negativă în Biroul de Credite sau pur și simplu condițiile îngreunate ale băncilor în ceea ce privește sumele împrumutate sunt factori importanți care au determinat cetățenii să acceseze aceste soluții alternative, dar păguboase.
Dobânzile la creditele IFN vor fi plafonate prin lege
Actul normativ propus la inițiativa PSD îi va proteja pe cei care au devenit ținta abuzurilor IFN-urilor, care percep dobânzi uriașe. Astfel, legea promovează condiții de împrumut echitabile și sustenabile pentru fiecare român. Valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului.
Mai exact, dacă un client IFN împrumută suma de 2000 de lei, acesta nu poate da înapoi mai mult de 4000 de lei, adică dublul totalului luat prin contract. Împrumuturile oferite în trecut au dus de multe ori la situații absurde, în care dobânda a ajuns și la 69.467,57%, conform ANPC.
Legea, aplicată și pentru contractele în derulare
O altă veste bună este că legea, care merge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, vizează și creditele aflate deja în derulare. Astfel, cei care au luat credite de la astfel de instituții financiare și au clauze și dobânzi abuzive vor scăpa de ele în urma noii legi.
Această plafonare reprezintă a treia de acest gen propusă și implementată de PSD. Plafonarea prețurilor la alimentele de bază și la energie, măsuri care vin în întâmpinarea nevoilor cetățenilor și pentru a combate practicile speculative și care sunt menținute până la sfârșitul anului 2024, au fost deja implementate la inițiativa Guvernului condus de Marcel Ciolacu.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook