Românii care vor să se pensioneze anticipat trebuie să facă pasul cât mai repede. Din septembrie, acest lucru va deveni imposibil pentru mai multe categorii de angajați.
Ce persoane vor fi afectate
Printre persoanele afectate se vor număra angajații care au lucrat mai mult de 30 de ani în zone poluate, care au dreptul la o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani. În același timp, schimbarea îi va afecta și pe cei care lucrează în condiții dificile, care, la rândul lor, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, cum ar fi piloții de avioane.
„La acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 58 alin. (1) (reducere cu 5 ani a vârstei standard de pensionare – n. red.) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative”, prevede articolul 59 din Legea 359/2023.
Ce persoane se pot pensiona anticipat
Potrivit legii se pot pensiona persoanele care se află la maxim cinci ani distanță de vârsta standard de pensioare. Precum și persoanele care au îndeplinit condițiile pentru această pensie.
Respectiv cei care au acumulat un stagiu de cotizare de cel puțin opt ani peste stagiul minim de cotizare prevăzut de lege. Cei care s-au pensionat anticipat și au vârsta standard de pensionare trebuie să știe că pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă care va fi recalculată potrivit noilor factori.
Există două categorii de pensionare anticipată
Potrivit șefului Casei de Pensii, Daniel Baciu, „referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate”. Pot lua pensie anticipată persoanele care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. A„ceștia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%.
Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate”, a mai spus Daniel Baciu. În acest moment femeile se pensionează la 63 de ani și bărbații la 65 de ani. Stagiul complet de cotizare este 35 de ani, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook