Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru români. Se lansează Rabla Clasic și Rabla Plus. Ce schimbări s-au făcut în acest an

Veste bună pentru români. Se lansează Rabla Clasic și Rabla Plus. Ce schimbări s-au făcut în acest an
Mai sunt doar câteva zile până când se vor lansa cele mai cunoscute programe pentru românii care vor să-și achiziționeze mașini noi. Pe 19 martie se dă drumul la Rabla Clasic și Rabla Plus.

Potrivit informațiilor oferite de Administrația Fondului pentru Mediu, pe 19 martie 2024 la ora 10.00 se vor lansa programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Românii vor putea accesa aceste programe până pe data de 25 noiembrie 2024.

În acest an, cele două programe cunoscute au suferit mai multe schimbări, printre care și faptul că stimulentele pentru achiziția de mașini electrice și hibride au fost reduse la jumătate față de cele de anul trecut. De asemenea, mașinile care vor fi cumpărate prin Rabla Clasic și Rabla Plus vor trebui să se încadreze într-un anumit prag valoric. Nu în ultimul rând, vor fi aplicate autocolante pe lunetele mașinilor cumpărate cu ajutor de la stat. Prin acest lucru, se dorește promovarea programelor Rabla.

Ce sume se pot obține de la stat pentru cumpărarea unei mașini noi

Valoarea primei de casare pentru achiziționarea unui autovehicul nou sau a unei motociclete în schimbul casării unei mașini vechi este de 7000 de lei. Dacă vreți să casați două mașini uzate și să cumpărați o mașină nouă prima de casare este de 10.000 de lei. Se vor adăuga și ecobonusuri, după cum urmează: „1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/ km în sistem WLTP; 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/ GNC;

3.000 lei se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid. Precum și 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/ sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară și 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/ km în sistem WMTC”, potrivit avocat.net.

O altă noutate constă în reducerea emisiilor pentru prima de casare de la maximum 155 g CO2/km, cât era înainte, la maximum 150 g.

Pe 19 martie se lansează programele Rabla Clasic și Rabla Plus

Valoarea tichetului pentru Rabla Plus este de 25.500 de lei

În 2024, valoarea tichetului pentru Rabla Plus, indiferent de numărul de mașini vechi date spre casare este de 25.500 de lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou „pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta”.

Respectiv de 13.000 de lei pentru „achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP ori pentru achiziționarea unei motociclete electrice”. Autovehiculele noi achiziționate prin Rabla Clasic nu pot depăși suma de 60.000 euro, respectiv 70.000 de euro pentru Rabla Plus. Sumele sunt cu TVA inclus.

Ce condiții sunt necesare pentru a primi stimulentele

Românii care vor să caseze mașinile vechi trebuie să îndeplinească câteva condiții. Să aibă domiciliul sau reședința în România, să aibă plătite taxe, amenzi, impozite și contribuții la bugetul de stat și bugetul local. De asemenea, trebuie să se fi înscris la un producător validat în vederea achiziționării unui autovehicul nou și să aibă nota de înscriere.

Mașina veche trebuie să fie predată unui colector autorizat, iar autovehiculul uzat trebuie să fie radiat din evidența circulației. Beneficiarii tichetului trebuie să îl mențină în stare bună până se va finaliza perioada de monitorizare a proiectului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre