Simona Ionescu / Redactor Șef

Germania nu ne dă pușcăriașii înapoi. Pune condiții care o să-i lase mască pe politicienii și magistrații noștri

Germania nu ne dă pușcăriașii înapoi. Pune condiții care o să-i lase mască pe politicienii și magistrații noștri
Închisorile din România au faimă proastă prin Europa. De acea, când se pune problema extrădării unor infractori români, instanțele străine pun condiții care îi lasă mască pe politicienii și magistrații noștri.

Mulți români comit infracțiuni prin țările din Europa, iar când sunt prinși sunt greu de extrădat la noi în țară.  Invocă tot felul de motive, dar cel mai convingător este cel al condițiilor din pușcării.

Germania nu ne dă pușcăriașii înapoi

Infractorii români pot fi extrădați în România doar după examinarea atentă a condițiilor de detenție. Asta a decis Curtea Constituțională Federală din Germania (Bundesverfassungsgericht – BVerfG), scrie ziarulromanesc.de.

Instanțele germane examinează cu atenție posibilele condiții inumane din închisorile din țara de origine a infractorului. În cazul în care sunt informații contradictorii, instanța trebuie să evalueze dacă plasamentul este rezonabil, a decis Curtea Constituțională Federală din Karlsruhe.

Este cazul unui român arestat în Germania pe baza unui mandat european de arestare. Bărbatul fusese condamnat de un tribunal din România (din Urziceni) la un an și patru luni de închisoare. Pedeapsa era pentru conducere fără permis și pentru conducerea unei mașini neînmatriculate.

Pentru a decide extrădarea, procurorul a solicitat autorităților române informații despre condițiile de detenție locale.  Acestea au spus că bărbatul urma să fie închis într-un spațiu de 2,2 metri pătrați, cu pat și mobilier, în Penitenciarul Poarta Albă din județul Constanța. Însă, nu au menționa dacă este vorba sau nu de o celulă la comun. În timpul zilei, însă, putea să-și părăsească celula.

Extrădarea a fost suspendată

Extrădarea a fost suspendată ca urmare a procedurilor inițiate de român la Curtea Europeană de Justiție. Acesta a spus că în România condițiile de detenție sunt inumane. Autoritățile române au anunțat atunci că spațiul de detenție va avea trei metri pătrați.

În ceea ce privește sănătatea, românii au menționat „apariția sporadică” a infestărilor cu paraziți a fost cauzată doar de „promiscuitatea unora dintre deținuții găzduiți”.

Curtea Regională Superioară (OLG) Schleswig s-a bazat pe asigurarea că bărbatul va beneficia de condiții umane de detenție, admițând extrădarea. Însă, Curtea Constituțională Federală s-a opus. Condițiile de detenție din România au arătat deficiențe sistemice sau generale. Sursa: ziarulromanesc.de

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre