Simona Ionescu / Redactor Șef

Guvernul german taie macaroana firmelor de intermediere. Angajarile românilor, doar prin contract direct!

Guvernul german taie macaroana firmelor de intermediere. Angajarile românilor, doar prin contract direct!
Ministrul german al Muncii Hubertus Heil spune că firma de prelucrare a cărnii Tönnies trebuie să răspundă pentru pagubele generate de focarul de coronavirus din rândul angajaților ei.

Consulul general al României la Bonn s-a întâlnit duminică cu reprezentanți ai autorităților din Germania în contextul tensiunilor generate de infectarea mai multor români care lucrau în abatorul din din localitatea Rheda-Wiedenbrück, informează Deutsche Welle.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe care precizează că autoritățile locale germane vor asigura tuturor persoanelor care se află în carantină bunurile necesare, alimente și produse de igienă, dar vor aplica și sancțiuni în cazul în care vor fi persoane care se vor abate de la normele de igienă.

Totodată, autoritățile germane au solicitat sprijinul oficiului consular al României pentru desemnarea unui reprezentant care să participe la reuniunile viitoare organizate de autoritățile locale pentru gestionarea situației și au făcut apel la oficiul consular pentru identificarea de personal medical în rândul comunității de cetățeni români, care să poată sprijini demersurile autorităților locale, având în vedere barierele lingvistice.

Condiţiile de muncă trebuie să se schimbe radical în abatoarele germane

Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară din partea niciunuia dintre cetățenii români care își desfășoară activitatea în cadrul companiei respective.
Continuă dezbaterea privind condițiile de lucru din industria cărnii

Ministrul german al Sănătății Jens Spahn a cerut responsabililor locali și regionali din NRW să impună rapid măsurile dure necesare pentru a limita extinderea focarului, aceasta fiind singura cale de a împiedica o nouă răspândire a virusului și în alte părți ale Germaniei.

Guvernul german a decis deja ca, începând de la 1 ianuarie 2021, să nu mai fie permisă angajarea de lucrători prin subcontractori. Toți angajații abatoarelor vor trebui să aibă contracte de muncă directe la firmele propriu-zise de prelucrare a cărnii, nu prin intermediari.

În acest sens, președintele social-democraților germani Norbert Walter-Borjans a arătat că politicienii trebuie să asigure respectarea unor condiții de muncă și de trai bune pentru lucrătorii din industria cărnii și un tratament corespunzător pentru animale. Aceste lucruri vor duce la scumpirea cărnii, ceea ce ar fi însă un lucru normal, în opinia sa, întrucât carnea este un produs care necesită investiții serioase de energie și alte materii prime.

Foto: Militari din Bundeswehr sprijină autoritățile la testarea angajaților companiei Tönnies

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre