Simona Ionescu / Redactor Șef

I s-a înfundat lui Gregorian Bivolaru. Polițiștii francezi l-au arestat pentru viol, răpire și trafic de persoane

I s-a înfundat lui Gregorian Bivolaru. Polițiștii francezi l-au arestat pentru viol, răpire și trafic de persoane
Polițiștii francezi au arestat marți 41 de persoane în cadrul unor raiduri împotriva unei organizații controversate de yoga, printre care se numără și liderul acesteia, Gregorian Bivolaru, a declarat pentru AFP o sursă apropiată acestui caz.

Ceea ce în România se numește MISA, în Franța poartă alt nume: Atman Yoga. Această „federație” este acuzată de numeroase abuzuri sub conducerea lui Gregorian Bivolaru, care a fost în mod repetat în vizorul autorităților judiciare din România, Finlanda și Franța în ultimii ani, a mai precizat sursa. Polițiștii francezi l-ar fi ridicat pe guru din centrul Federației Atman Yoga.

Au fost eliberate 26 de femei

Aproximativ 175 de polițiști au lucrat pentru această operațiune, în timpul căreia 26 de femei, dintre care mai multe au fost reținute împotriva voinței lor, au fost eliberate, a scris presa franceză. Rețeaua din Franța conduce mai multe școli de yoga și operațiuni conexe în mai multe țări din Europa.

Se estimează că Atman Yoga ar avea câteva sute de membri, dar nu s-a aflat cifra exactă. Arestările survin în urma unei anchete lansate de procurorii parizieni în luna iulie, sub suspiciunea de răpire, viol și trafic de persoane, printre altele. Ancheta a fost declanșată de Liga Drepturilor Omului din Franța, un ONG pentru drepturile omului, care a contactat biroul procurorului după ce a primit declarații de la 12 foști membri MISA, a declarat o sursă judiciară.

„A condiționat victimele să accepte relații sexuale prin tehnici de manipulare mentală”

MISA, care a devenit cunoscută sub numele de Atman după ce s-a extins în afara României, a predat tantra yoga cu scopul de a „condiționa victimele să accepte relații sexuale prin tehnici de manipulare mentală care urmăreau să elimine orice noțiune de consimțământ”. Femeile au fost încurajate să accepte relații sexuale cu liderul grupului, dar și „să participe la practici pornografice cu plata în Franța și în străinătate”, a mai precizat sursa citată, potrivit abcnews.go.com.

Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța

În Finlanda e căutat pentru presupus trafic de persoane în formă agravată

Bivolaru este acuzat de trafic de persoane, răpire organizată, viol și abuz organizat de slăbiciune de către membrii unei secte, potrivit autorităților franceze. Agenția internațională de poliție Interpol a emis, de asemenea, o notificare de arestare a lui Bivolaru în numele autorităților din Finlanda, unde este căutat pentru presupus trafic de persoane în formă agravată.

Site-ul federației Altman susțin că acesta ar fi victima unui complot de amploare pentru a-l discredita. Raidurile din Franța au dus la alte 40 de arestări în capitala franceză, în Seine-et-Marne, Val-de-Marne și în Alpes-Maritimes.

Unde erau ținute femeile

Potrivit autorităților franceze, locațiile, descrise ca „ashramuri”, serveau drept locuințe pentru femeile selectate de Bivolaru pentru inițierea în practicile de yoga tantrică. Așa se întâmpla și în România, în urmă cu peste 28 de ani. Gregorian Bivolaru, care a fost condamnat pentru violarea unei minore în România, a fondat MISA în 1990. Organizația s-a extins la nivel internațional sub numele de Federația Atman Yoga.

Ancheta franceză a găsit dovezi că studenții au fost constrânși să participe la activități sexuale, care includeau participarea la discuții video cu conținut sexual explicit în schimbul unor câștiguri bănești, potrivit oficialului judiciar. Aceste presupuse activități, care ar fi fost desfășurate sub pretextul învățăturilor de yoga tantrică, făceau parte dintr-un sistem complicat de exploatare și control financiar, a declarat oficialul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre