Simona Ionescu / Redactor Șef

Îl pomenim pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, autorul primei Evanghelii

Îl pomenim pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, autorul primei Evanghelii
Este zi de sărbătoare pentru credincioși și pentru cei care se numesc Matei. Pe 16 noiembrie este pomenirea Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei, autorul primei Evanghelii.

Zi de sărbătoare luni, 16 noiembrie, în calendarul ortodox român. În această zi, este pomenit Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, autorul primei Evanghelii, care a propovăduit pe Hristos în Ierusalim, Macedonia, Asia şi Etiopia, unde a şi suferit moarte martirică.

În pomenim pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, autorul primei Evanghelii

Înainte de a fi chemat la apostolat se numea Levi şi era vameş. Singura sa menţiune cu privire la sine în propria Evanghelie o găsim în capitolul al IX-lea: ‘Şi plecând Iisus de acolo, a văzut un om care şedea la vamă, cu numele Matei, şi i-a zis acestuia: Vino după Mine. Şi sculându-se, a mers după El”, scrie basilica.ro.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, înainte de botez, era vameş la lacul Ghenizaret sau Marea Galileei. El încasa taxa cuvenită stăpânitorului roman de la negustorii care treceau lacul Ghenizaretului.

Sfântul Apostol Matei a răspuns rapid chemării Mântuitorului. Astfel, Sfântul Matei a renunţat la slujba sa de vameş şi a făcut un ospăţ pentru Mântuitorul şi ceilalţi ucenici.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, ”Vameșul”

După înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos, Sfântul Evanghelist Matei a rămas la Ierusalim 15 ani propovăduind conaţionalilor săi, adică iudeilor. Sfântul Irineu arată că după aceea s-a dus în Macedonia, apoi în Asia şi în cele din urmă în Etiopia unde a propovăduit creştinismul.

În cele din urmă a venit la locul muceniciei sale în mijlocul unui trib de canibali din cetatea Mirmeniei. Aceştia nu trebuie consideraţi decât canibali ritualici, adică oameni care obişnuiau să se hrănească cu carnea semenilor doar în cadrul unor anumite sărbătoriri.

După ce a câştigat câteva suflete, a hirotonit un episcop, pe nume Platon, a zidit o biserică şi s-a retras într-un munte din apropiere, Sfântul Apostol a fost ars pe rug de către păgâni.

Deşi cunoaştem faptul că Sfântul Apostol Matei a scris mai întâi Evanghelia în limba ebraică, acest text iniţial nu ni s-a păstrat. Dar Sfântul Apostol Matei a rescris Sfânta Evanghelie, de data aceasta în greacă. Acest amănunt are o deosebită importanţă datorită faptului că, fiind scrisă în greacă, Evanghelia se adresa tuturor neamurilor, nu doar iudeilor. Evanghelia se deschidea astfel lumii întregi. Sursa: basilica.ro


Ce minuni se întâmplă la moaștele Sfântului Dimitrie

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre