Simona Ionescu / Redactor Șef

Când începe Postul Crăciunului în 2020. Cine va putea mânca ”de dulce”

Când începe Postul Crăciunului în 2020. Cine va putea mânca ”de dulce”
În cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie, credincioșii încep să se pregătească pentru cea mai mare și mai frumoasă sărbătoare a anului.

Ca în fiecare an, credincioșii se pregătesc pentru sărbătorirea venirii pe lume a Mântuitorului cu o perioadă de post. Cu o zi înainte are loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2020.

Când începe Postul Crăciunului în 2020

Pe durata postului de 40 de zile, credincioșii își aduc aminte de postul Proorocului Moise de pe Muntele Sinai. De asemenea, este amintit postul patriarhilor din Vechiul Testament, care așteptau venirea pe pământ a Mântuitorului.

Alături de faptele bune, de rugăciune și smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuților. El este desăvârșit atunci când abținerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute și progres spiritual.

Postul Crăciunului, în anul 2020, conform calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, mai exact, în data de 15 noiembrie și se va încheia în 24 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe data de 14 noiembrie.

Prin durata lui de 40 de zile, ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, creștinii ținând Postul Crăciunul de 40 de zile, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Postul Crăciunului 2020. Ce nu este permis

În Postul Crăciunului, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post, astfel ei trebuie să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin, iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

Tradiția mai spune că, de Lăsatul Secului, nu avem voie să dăm bani cu împrumut. Femeile nu au voie să coasă, să spele sau să aibă alte activități în gospodărie, pentru a fi ferite de boli și de rele. Totodată, de Lăsatul Secului, femeile fac turte de mălai și le dau de pomană pentru morți și vii.

Postul Crăciunului 2020. Cine va putea mânca ”de dulce”

Perioada de post este purificatoare, dar nu aceleași principii se aplică și în cazul copiilor. Pentru că sunt în perioada de dezvoltare, aceștia nu ar trebui să țină Postul Crăciunului.

Biserica îi dezleagă pe copiii până la 7 de obligativitatea postului. Mai există o hotărâre a Sfântului Sinod care spune că, până în 12 ani, copiii pot ţine prima şi ultima săptămână din posturile mari, miercurile şi vinerile toate.

Specialiștii în parenting prelungesc această perioadă până după pubertate, când organismul celor mici nu mai este atât de afectat de pierderile de vitamine, minerale şi calciu.


Accident de muncă în platoul de filmare? Gina Pistol are dureri mari

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre