Suntem în postul Sfintei Maria și credincioșii mănâncă fără carne. Uite o rețetă bună, de la lecturisiarome.ro, pentru fasole bătută cu ceapă călită deasupra.
Fasole bătută cu ceapă călită, rețetă de post
Tinerele gospodine nu au deprins toate secretele din bucătărie, așa că folosesc rețetele de la cele mai experimentate. Cum se face fasolea băută cu ceapă călită, o rețetă de post.
Ingrediente
- 600 grame de fasole albă fiartă în prealabil
- o lingură cu mix de legume deshidratate
- apă cât cuprinde
- 2 căței de usturoi
- 75 ml de ulei (de măsline sau floarea soarelui)
- sare și piper după gust
- – pentru ceapă
- 3 cepe roșii medii
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 100 ml apă
- 50 ml vin alb
- sare după gust
- 300 ml de suc de roșii.
- Punem fasolea, fiartă în prealabil și scursă de apa în care a fiert, într-o oală.
- Peste ea turnăm apa cât s-o cuprindă și adăugăm o lingură cu mixt din legume uscate.
- Dăm câteva clocote (aproximativ 5-10 minute) cât să mai fiarbă puțin fasolea cu mixul de legume pentru a fi mai gustoasă, apoi dăm deoparte oala și lăsăm la răcit.
- Curățăm usturoiul și îl dăm prin presa pentru usturoi.
- Adăugăm în fasole usturoiul, sarea și piperul și, cu ajutorul unui blender vertical o mixăm până se transformă într-o pastă. Dacă vi se pare că a rămas prea multă apă după fierbere scurgeți fasolea și adăugați treptat cât e necesar ca să ajungeți la consistența dorită.
- Turnăm treptat uleiul, amestecând pentru a-l încorpora. Pentru o consistență mai groasă, mai cremoasă, se poate adăuga ulei în plus.
- După ce am încorporat tot uleiul punem fasolea într-un vas și ne apucăm de pregătim ceapa.
- Curățăm și tăiem ceapa solzișori.
- Turnăm uleiul într-o tigaie și, când acesta este încins, adăugăm ceapa.
- Lăsăm ceapa să se rumenească 1 minut după care turnăm apa și lăsăm să fiarbă la foc mediu.
- Când apa s-a evaporat adăugăm sarea, sucul de roșii și vinul (opțional).
- Continuăm gătirea până când ceapa se înmoaie.
- Când ceapa este gătită, închidem focul și apoi punem acest sos de ceapă peste fasolea din vasul pregătit înainte și servim cu poftă. Sursa: lecturisiarome.ro