Simona Ionescu / Redactor Șef

Imagini filmate din spațiu, cu Pământul rupt de cutremur

Imagini filmate din spațiu, cu Pământul rupt de cutremur
Cutremurul de dimeniuni aproape apocaliptice din Turcia și Siria a făcut ca pământul să se deplaseze, la propriu. Imaginile filmate se sus, din spațiu, vorbesc de la sine și ne arată amploarea catastrofei terestre.

Cea mai bună și precisă imagine a fost relevată de satelitul Sentinel-1A al Uniunii Europene din spațiu. Seismologii sau orice alți specialiști pot spune ce cred, din punctul de vedere al teoriei, dar o imagine, la modul practic, face cât o mie de cuvinte.

Inclusiv dronele au filmat imaginea de coșmar care poate fi vizualizată într-un tweet postat în mediul online.

În primele ore ale zilei de vineri și satelitul Sentinel-1A al Uniunii Europene, în timp ce traversa Turcia de la nord la sud, la o altitudine de 700 km, a oferit o imagine per ansamblu, de la înălțime. Din câte se știe, Sentinel are la bord un instrument radar care este capabil să detecteze solul pe orice vreme, ziua, dar și noaptea.

Acest satelit scanează în mod obișnuit această regiune a lumii predispusă la cutremure, statistic vorbind, urmărind schimbările de obicei subtile de altitudine de la suprafața Pământului, potrivit BBC.

Totodată, specialiștii au anunțat că folosesc tehnica interferometriei, pentru a compara imaginile furnizate înainte și după tragicul eveniment. O hartă a fost prelucrată de Centrul britanic pentru observarea și modelarea cutremurelor, vulcanilor și tectonicii (Comet).

Atât în cazul cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit primul luni la ora 04:17, cât și pentru cel ulterior, cu magnitudinea 7,5 de la ora 10:24, mișcarea este laterală stânga și cu câțiva metri în unele locuri, spun experții.

Șocant pentru orice privitor este că liniile de ruptură au brăzdat așezările umane, în multe locuri trecând chiar prin clădiri.

Opinia specialistului

Directorul Centrului britanic pentru observarea și modelarea cutremurelor, vulcanilor și tectonicii (Comet), autorul hărții de mai sus, profesorul Tim Wright, a declarat că observațiile Sentinel au pus în evidență în mod deosebit amploarea forțelor implicate.

„Agențiile de știri prezintă întotdeauna cutremurele ca fiind epicentrul, ca și cum ar fi o singură sursă punctuală (precum o bombă). De fapt, toate cutremurele sunt cauzate de alunecarea pe falii extinse, iar cu cât cutremurul este mai mare, cu atât mai mare este falia care s-a rupt”, a declarat acesta pentru BBC News.

Până și profesorul Tim Wright s-a arătat de-a dreptul îngrozit de fenomenul din Turcia. Iată ce a spus, vizibil șocat și el la rândul lui:

„Putem cartografia aceste rupturi cu ajutorul sateliților, deoarece solul din jurul lor este deplasat, în acest caz cu până la 5 sau 6 metri. Ruptura primului eveniment a avut o lungime de aproximativ 300 km, iar cel de-al doilea mare eveniment a rupt încă aproximativ 140 km dintr-o falie diferită.

Pentru a pune aceste distanțe în context, distanța dintre Londra și Paris este de aproximativ 345 km. Pagubele vor fi cele mai mari în apropierea faliei, dar, bineînțeles, se răspândesc și pe o regiune largă de o parte și de alta a faliei. Este absolut îngrozitor”.

Iar concluzia profesorului este de-a dreptul terifiantă pentru omenire: „Până la sfârșitul deceniului, ar trebui să fim capabili să facem acest tip de analiză la o zi după cele mai grave cutremure, iar atunci am fi mai utili pentru eforturile de ajutorare. Așa cum stau lucrurile, suntem, desigur, în afara ferestrei de 72 de ore pentru căutare și salvare”.

Opinia expertului este dureroasă dar reală, dovadă fiind eforturile salvatorilor români din Turcia, care își pun viața în pericol, pentru a mai salva vreun suflet din ruinele căldirilor prăbușite.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre