Simona Ionescu / Redactor Șef

Important. Se schimbă din nou modul de pensionare. Bruxelles a pus alte condiții decât cele anunțate de ministrul Budăi

Important. Se schimbă din nou modul de pensionare. Bruxelles a pus alte condiții decât cele anunțate de ministrul Budăi
Cu ceva timp în urmă, Marius Budăi le-a spus pensionarilor că vor lua bani mai mulți, după renegocierea PNRR de la Bruxelles a plafonului de 9,4% din PIB.

Ministrul Muncii a afirmat că nu vor fi condiții suplimentare pentru primirea banilor europeni, dar nu e chiar așa. Iată de decizii vor trebui respectate.

Potrivit informațiilor oferite de Antena 3, România va avea mai mulți bani pentru pensii dacă va respecta decizii noi luate de reprezentanții Uniunii Europene. Potrivit surselor de la Comisia Europeană, pentru ca plafonul de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor să fie ridicat, România trebuie să facă un lucru esențial: să termine reforma pensiilor din sistemul bugetar, dar și reforma pensiilor speciale. Lucru care, de altfel, se tot discută în ultimele zile.

Prevederile sunt dure

Pentru reforma pensiilor speciale, de exemplu, prevederile sunt dure. În primul rând, se dorește să fie luate în considerate toate veniturile din întreaga perioadă de activitate. Se dorește și ca vârsta de pensionare a celor intrați în sistem după anul 2018 să crească la 65 de ani.

De asemenea, se cere ca pentru funcționarii parlamentari, Curtea de Conturi și Autoritatea pentru Audit să fie desființate pensiile speciale. „Testarea/simularea și daca nu e de ajuns, atunci reducerea ratei de înlocuire a veniturilor”, arată Antena 3.

Se dorește creșterea vârstei de pensionare

Ce a spus Budăi după ce s-a întors de la Bruxelles

După ce s-a întors de la Bruxelles unde a avut loc negocieri cu oficialii, Marius Budăi a anunțat că pragul de 9,4% din PIB stabilit în PNRR pentru pensii nu va mai exista. „Va fi eliminat acest plafon în momentul în care avem reforma pensiilor scrisă. Am obținut să facem o reformă corectă, care să aibă predictibilitate, să fie legate de evoluția acestor date macroeconomice, să avem așa o reformă corectă cum trebuie să fie.

Da, nu se va mai regăsi niciun procent. După cum știți, ne-am luat parteneri europeni în acest „război” al negocierii şi renegocierii cu Comisia Europeană. Sindicatele europene, la nivel de conducere, anul trecut au trimis o scrisoare oficială în susținere a ceea ce spun eu vizavi de această plafonare.

Vor avea pensionariii noroc de bani mai mulți?

„O reformă corectă și nu avem nevoie de prag”

Au trimis-o Comisiei Europene. Dar lucrurile nu se fac peste noapte (…). Acest procent de 9,4% nu se înlocuiește cu nimic altceva. Este o reformă unde trebuie să avem în primul rând rezolvarea inechităților, după care să avem acea reformă adevărată unde să legăm următoarele majorări de pensii. Să fim foarte atenți la evoluția cifrelor macro-economice, la evoluția inflației şi atunci nu se leagă de nimic, nu ne-au cerut să înlocuim cu nimic acest procent.

La discuțiile de ieri și de alaltăieri s-a spus foarte, am obținut acest lucru discutând cu dumnealor: o reformă corectă și nu avem nevoie de prag, pentru că și ei au rămas cumva mirați când au văzut această asumare în PNRR, pentru că nu mai există nici într-un stat membru”, a explicat ministrul Muncii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre