Simona Ionescu / Redactor Șef

În Singapore roboți patrulează pe străzi ca să mențină ordinea

În Singapore roboți patrulează pe străzi ca să mențină ordinea
Lumea se schimbă și, de la o zi la alta, apar lucruri care par desprinse din filmele SF.

În Singapore roboți patrulează pe străzi ca să mențină ordinea. Aceștia sunt în teste și îi atenţionează pe locuitorii cu „comportamente sociale indezirabile”, relatează AFP.  A fuma într-o zonă neautorizată, a-ţi parca bicicleta necorespunzător sau a nu respecta regulile de distanţare fizică legate de COVID-19 pot fi considerate activităţi în care roboții sunt setați să intervină.

În timpul unei patrulări recente, unul dintre roboţii numiţi „Xavier” a pătruns într-o zonă de locuințe și a dat peste un grup de pensionari care jucau șah. Xavier s-a oprit în jurul lor și a transmis următoarele, în timp ce și-a îndreptat camera de filmare spre bătrâni: „Vă rog să păstraţi distanţa de un metru şi să nu vă adunaţi mai mult de cinci persoane”.

În Singapore roboți patrulează pe străzi

Supravegherea cu roboți care patrulează pe străzi se adaugă unei liste lungi de metode de supraveghere. În Singapore este montată o rețea impresionantă de camere de supraveghere şi de stâlpi de iluminat echipaţi cu dispozitive de recunoaştere facială, ceea ce le permite autorităţilor să urmărească deplasările tuturor locuitorilor.

Acestea au apărut în baza conceptului „smart nation” ( n.r. – națiune inteligentă) promovată de guvern, în timp ce activiştii susţin că dreptul la viaţă privată este astfel sacrificat şi că locuitorii nu au un control suficient asupra utilizării datelor personale.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre