Simona Ionescu / Redactor Șef

Începe Programul Rabla. Câți bani dă statul ca să scăpați de hârb

Începe Programul Rabla. Câți bani dă statul ca să scăpați de hârb
Programele "Rabla Clasic" şi "Rabla Plus" începe de azi, luni, 26 aprilie. Persoanele fizice pot merge, începând de la ora 10:00, la producătorii validaţi în vederea îndeplinirii formalităţilor de înscriere.

Puteți scăpa de mașinile vechi, cu bani de la stat. Bugetul din acest an este mai mare.

Începe Programul Rabla. Câți bani dă statul ca să scăpați de hârb

Programul Rabla este unul de succes. Anul acesta, începe de luni, 26 aprilie, ora 10.00.  Listele cu producătorii care au semnat contracte de participare cu Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) sunt publicate pe site-ul instituţiei www.afm.ro, la secţiunile dedicate programelor respective.

Ediţia din acest an va avea un buget total de 440 de milioane de lei. Bugetul este cu 35 de milioane de lei mai mult decât în 2020, ceea ce va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante, scrie evz.ro.

În cadrul acestui program, în anul 2021 va fi majorată atât prima de casare de la 6.500 de lei, la 7.500 de lei. Ecobonusul pentru tehnologia hibrid a crescut de la 2.500 de lei, la 3.000 de lei. Ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km crește de la 1.000 de lei, la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin “Rabla Clasic” poate ajunge la aproximativ 2.250 de euro, dacă ecobonusurile sunt combinate.

Programul Rabla, noutăți

AFM informează că valabilitatea Notei de înscriere în cadrul Programului “Rabla Clasic” a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii. În acest timp, beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziţie a autoturismului nou.

“O altă modificare vizează posibilitatea ca primele de casare să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice sau juridice. Această schimbare va permite accesarea programului şi de către cei care nu au o maşină veche de casat.

De asemenea, a fost introdusă interdicţia de înstrăinare a autovehiculelor nou-achiziţionate în cadrul programului, precum şi obligativitatea restituirii finanţării în cazul nerespectării acestei interdicţii”, mai menţionează instituţia într-un comunicat de presă.

Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia de prima de casare

În acest an va exista o nouă ediţie a programului “Rabla Plus“, cu cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei (dublu faţă de anul anterior). În acest context, în 2021, se păstrează neschimbată pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru “full electric” şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in.

Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul “Rabla Clasic”, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului “Rabla Plus”.

Valabilitatea Notei de înscriere în cadrul Programului “Rabla Plus” a fost extinsă la 240 de zile de la data emiterii.

Estimările ministerului de resort arată că, pe baza bugetului alocat în acest an, prin “Rabla Plus” vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini electrice 100% şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.

Puteți schimba și motocicleta veche

Pentru achiziţionarea de motociclete noi, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 lei. Valoarea cumulată a ecotichetului şi a primei de casare nu poate depăşi 50% din valoarea de achiziţie a motocicletei electrice, mai precizează sursa citată.

Recent, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că, pentru derularea celor două programe guvernamentale, se va asigura informatizarea integrală a proceselor specifice. Sursa: evz.ro


Nu aruncați frigiderele și televizoarele stricate! Luați bani de la stat pentru unele noi

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre