Simona Ionescu / Redactor Șef

Informația momentului în cazul de dopaj al Simonei Halep. Verdictul suspendării nu s-a dat pe rațiuni medicale

Informația momentului în cazul de dopaj al Simonei Halep. Verdictul suspendării nu s-a dat pe rațiuni medicale
Simona Halep urmează să conteste în câteva zile decizia Agenției Internaționale de Integritate în Tenis (ITIA), prin care s-a decis suspendarea ei pentru patru ani, pe motiv de dopaj. Verdictul a fost anunțat în data de 12 septembrie.

Înaintea depunerii contestației în cazul de dopaj al Simonei Halep, informația momentului vine din presa americană: verdictul suspendării nu s-a dat pe rațiuni medicale, cum ar fi fost firesc. Un jurnalist de la celebra revistă Sports Illustrated a dezvăluit informații deosebit de grave. Juriul a decis să o țină pe tușă pe Simona Halep, strict pentru faptul că este româncă.

Practic, doi dintre jurați, care îi erau favorabili Simonei, fiind convinși că nu au în față un caz de dopaj cu intenție, au dat în final decizii nefavorabile ei după ce i-au aflat identitatea. Românca ce a ocupat locul 1 în clasamentul ATP se dorește a fi ținută cât mai departe de terenul de tenis în următoarea perioadă. E de la sine înțeles, având în vedere inclusiv vârsta sportivei de la Constanța, că o suspendare de 4 ani i-ar anula practic cariera.

Acuzații de corupție. Verdictul suspendării nu s-a dat pe rațiuni medicale

Doi dintre profesioniștii ITIA care au analizat cazul Simonei Halep erau pregătiți să o declare nevinovată pe sportivă, însă și-au schimbat decizia când au aflat că este vorba de românca ce a fost numărul 1 mondial. Acest lucru a fost făcut de presa americană. Acest detaliu e cunoscut inclusiv de echipa sportivei, și va fi folosit în construirea contestației.

„Am luat legătura cu un membru al echipei Halep săptămâna trecută. Ca parte a apărării sale, aceasta va susține că doi dintre membrii Tribunalului ar fi fost, se pare, pregătiți să o exonereze pe sportivă pe baza faptelor și a forței probelor. Apoi au descoperit identitatea lui Halep și și-au schimbat efectiv votul, transformând-o în vinovat. Dacă este adevărat, acest lucru este, evident, profund îngrijorător și ar reprezenta un adevărat act de corupție.

Dar acest lucru forțează bunul simț, dacă nu chiar credibilitatea (ITIA). Există probleme de integritate aici. Există probleme de responsabilitate. Acești doctori și profesori își vor risca reputația din cauza unei răzbunări împotriva unui jucător de tenis român, de 31 de ani, apreciat și fără controverse înainte de acest episod”, scrie Jon Wertheim în articolul publicat de Sports Illustrated.

Simona Halep are tot dreptul să facă apel la TAS

Dincolo de faptul că decizia în cazul ei a fost amânată, nejustificat, aproape un an de zile, Simona Halep e hotărâtă să nu renunțe la tenis. În toată această perioadă ea s-a antrenat intens și constant, fiind, în orice moment, pregătită să revină pe teren la capacitate maximă. Noile informații devenite publice prin intermediul celebrei reviste sportive reprezintă reale motive de îngrijorare pentru reprezentanții ITIA care din alte rațiuni decât cele medicale, justificate, au decis suspendarea sportivei.

Jurnalistul american mai susține în articolul său că sportiva româncă are tot dreptul să se adreseze Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS). „Halep are dreptul să facă apel la TAS și își va exercita acest drept. De-a lungul istoriei, TAS a mai tăiat din pedepsele impuse jucătorilor de tenis, dar are dreptul să mărească pedeapsa în baza dovezilor. Va fi interesant de văzut dacă ITIA va juca dur și va reitera recomandarea pentru o suspendare de șase ani”, a mai scris Jon Wertheim în articolul din Sports Illustrated.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre