Simona Ionescu / Redactor Șef

Informație importantă legată de pensie. Pregătiți aceste acte, dacă vreți un calcul corect în dosarul de pensionare!

Informație importantă legată de pensie. Pregătiți aceste acte, dacă vreți un calcul corect în dosarul de pensionare!
Dacă vă pregătiți pentru pensie, aceste informații vă vor fi de mare ajutor. Tot ce aveți nevoie să știți pentru a nu avea probleme.

Când vine vorba de anii de vechime, există unele lucruri pe care românii nu le cunosc. Cât de importante sunt concediile de odihnă.

Potrivit informațiilor oferite de Antena 3, atunci când sunt stabilit drepturile pentru pensie, există trei tipuri de concedii care se iau în considerare. E vorba de concediile de odihnă, cele de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele pentru creșterea sau îngrijirea copilului.

Potrivit legii, stagiul de cotizare ”este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.

Aveți vechime în muncă dacă aveți concediu pentru creșterea copilului

Potrivit capital.ro, perioada în care o femeie e în concediu pentru a-și crește copilul, este, de asemenea, considerată vechime în muncă. Cu condiția să aibă 12 luni venituri din salarii în ultimii doi ani. Se poate sta în concediu pentru creșterea copilului doi ani sau trei ani, dacă acesta are handicap.

În ceea ce privește concediul de odihnă, acesta este de 21 de zile libere, garantate de Codul muncii. Și aici va fi trecut la stagiul de cotizare.

Concediile fără plată nu intră în discuție când vine vorba de pensie și nici absențele nemotivate.

Potrivit legii 346/2002, este vechime în muncă și perioada de suspendare a contractului individual de muncă privind concediul pentru incapacitate temporară de muncă datorată producerii unui accident de muncă sau boală profesională se consideră vechime în muncă, informează Legea nr. 346/2002. Acesta se acordă doar în baza unui certificat medical.

Nu în ultimul rând, va fi luat în considerare și concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă micuțul are până la șapte ani și se întinde până la 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre