Simona Ionescu / Redactor Șef

Informații care trebuie știute de toți românii aflați în câmpul muncii. E lege, nu e tocmeală cu așa ceva

Informații care trebuie știute de toți românii aflați în câmpul muncii. E lege, nu e tocmeală cu așa ceva
Poate sau nu angajatorul să refuze acordarea zilelor libere suplimentare prevăzute de lege, dacă ele sunt solicitate în alt moment? Iată o întrebare la care aflarea răspunsului e foarte importantă.

Toți salariații au dreptul la concediu de odihnă, zile libere în timpul sărbătorilor legale, precum și la alte zile libere suplimentare, plătite sau nu, cuprinse în Codul Muncii sau alte acte normative. De exemplu, angajații au dreptul al zile libere dacă donează sânge sau dacă au evenimente familiale deosebite (cum ar fi căsătoriile, decesele, accidentările), dar și  pentru fertilizarea in vitro sau pentru îngrijirea sănătății copilului. Însă, aprobarea acestor zile libere este, aproape întotdeauna, legată de un context anume. Este deci justificat angajatorul să solicite un document doveditor.

Astfel, dacă o persoană care nu și-a „folosit” liberele de donare de sânge  la momentul cu pricina și le cere acum, pentru a crea o „punte” în contextul altor zile libere (cum e vinerea de 2 iunie în minivacanța de 1 iunie – Rusalii) ar putea fi ușor refuzată.  Conform Avocatnet.ro  angajatorul poate preîntâmpina discuții cu privire la acordarea unor zile libere care nu au un caracter fix în calendar, fiind solicitate doar în anumite momente, menționând în regulamentul intern și reguli pentru acordarea acestora.

Se poate sau nu să se ceară o zi liberă pentru ceva ce are loc altă dată?

„Paradigma zilelor-punte în cazul angajaților de la stat, precum se întâmplă azi, face ca unii angajatori din privat să trebuiască să ofere și ei zile libere angajaților lor; fie printr-un consens că toată lumea își ia câte o zi de concediu, fie prin „oferirea în dar” a unei zile libere plătite în plus, din cauză că întreruperea activității la stat duce în mod automat la un volum de muncă redus sau la imposibilitatea ca angajații respectivi din privat să-și desfășoare activitatea în acea zi.

Desigur, nu e cazul tuturor angajaților din privat să fie afectați de liberul bugetarilor. Doar că apare, în mod automat, presiunea socială: și angajatorii din privat se văd nevoiți să facă cumva să le ofere o zi liberă angajaților lor sau se văd asaltați cu cereri de concediu ori pentru acordarea unor alte zile libere la care angajații au dreptul”, arată sursa citată.

Ce zile libere suplimentare pot fi acordate conform legii

Angajații părinți au dreptul la o zi liberă pe an pentru a merge cu copilul la doctor. Legea explică modul în care se solicită  această zi, fără să precizeze faptul că trebuie dată fix în ziua când mergem cu copilul la doctor. Se presupune că de aceea se solicită ziua liberă, prin urmare angajatorul are dreptul să întrebe angajatul dacă într-adevăr a mers cu copilul la doctor în ziua respectivă sau a plecat la mare.

Conform Codului Muncii, angajații au dreptul la zile libere plătite în cazul unor evenimente familiale deosebite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. Numărul lor nu se regăsește în Codul muncii, dar unii angajatorii încă folosesc limitele rămase de la fostul Contract Colectiv de Muncă unic, ce prevedea, printre altele, cinci zile libere pentru căsătoria salariatului sau două zile pentru căsătoria copilului. Cu atât mai mult, pentru acordarea acestor zile, cel mai bine este ca ele să fie menționate în regulamentul intern al companiei, unde să fie prevăzută și o procedură și/sau limitări legate de acordarea lor.

Ziua liberă pentru donarea de sânge este un alt liber suplimentar de care poate beneficia, la cerere, un salariat. Actul normativ care prevede acest drept nu face referire la o zi liberă plătită, însă părțile pot negocia și pot stabili ca această zi liberă să fie plătită, fie prin contractul colectiv de muncă, fie prin regulamentul intern.

Concediul de odihnă suplimentar pentru procedura de fertilizare „in vitro” are o durată de trei zile: o zi la data efectuării puncției ovariene și două zile începând cu data efectuării embriotransferului. Nu ar fi justificat să se solicite în altă perioadă.

Anumite categorii de salariați, cum ar fi cei care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puțin trei zile lucrătoare, față de minimul de 20 prevăzut de legislația muncii. Programarea acestor zile ar trebui să intre direct în cadrul programării colective.

Mai recent în Codul muncii au fost adăugate zilele libere pentru situații neprevăzute determinate de o situaţie de urgenţă familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezenţa imediată a salariatului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre