Simona Ionescu / Redactor Șef

Întreaga lume e în doliu. A murit Toto Cutugno. Legenda muzicii italiene a împlinit în iulie 80 de ani

Întreaga lume e în doliu. A murit Toto Cutugno. Legenda muzicii italiene a împlinit în iulie 80 de ani
Legenda muzicii italiene Toto Cutugno, care a uimit întreaga lume cu celebra sa melodie „L'italiano”, un cântec din 1983, a murit pe 22 august 2023 în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat.

Cel care a dat vestea morții lui Toto Cutugno a fost managerul său, Danilo Mancuso. Acesta a explicat că „după o boală îndelungată, starea cântărețului s-a agravat în ultimele luni”. Înmormântarea lui Toto Cutugno va avea loc joi, 24 august, la ora 11.00, la Basilica Parrocchia dei Santi Nereo e Achilleo din Viale Argonne 56 din Milano.

„La puțin mai mult de o lună după ce a împlinit 80 de ani, Toto Cutugno, unul dintre cei mai faimoși artiști italieni din toate timpurile, ne părăsește.

Un exponent de renume mondial al muzicii italiene, un cantautor cu peste 100 de milioane de exemplare vândute, care a reușit să aducă în străinătate simplitatea și tradiția cântecelor italiene, un artist cu o carieră extraordinară care va continua să ne inspire și să ne unească”, a a fost anunțul oficial  al casei de discuri Carosello Records și Edizioni Curci.

De 15 ori pe scena de la Sanremo

Toto Cutugno, născut la 7 iulie 1943, a fost unul dintre cei mai iubiți cântăreți din Italia și un simbol al melodiilor italiene în străinătate, mai ales datorită piesei „L’Italiano”, care a devenit în timp un fel de imn național.

A murit Toto Cutugno. Avea 80 de ani

Cu 15 prezențe la activ la festivalul de la Sanremo la activ, cu o prestație istorică în 1990, alături de Ray Charles, autor de hituri îndrăgite și în străinătate, de la „Il tempo se ne va”, la „La mia music”, sau „Solo noi”, pentru a numi doar câteva, Cutugno a fost un adevărat showman, capabil să treacă cu extremă ușurință de la compoziția de cântece la găzduirea de emisiuni de televiziune. În anul 1987 s-a aflat la cârma unei ediții de succes a emisiunii „Domenica In”.

A scris cântece pentru cei mai mari artiști ai lumii

Toto a scris cântece pentru Mireille Mathieu, Dalida, Johnny Hallyday, Michel Sardou, Claude Francois, Herve’ Vilard, iar în Italia a compus pentru Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Ornella Vanoni. Debutul său la festivalul de la Sanremo a avut loc în 1976. Atunci a urcat pe scena de la Ariston cu grupul său, Albatros, cu „Volo AZ 504” și s-a clasat pe locul al treilea.

A câștigat festivalul de la Sanremo cu melodia „Solo noi”

Melodia „Solo noi” a fost lansată la Sanremo în 1980 și a câștigat: singura sa victorie în 15 festivaluri. În același an semnează toate piesele de pe albumul „Il tempo se ne va” pentru Adriano Celentano. După lansarea albumului „La mia musica” în 1981, doi ani mai târziu cu piesa sa emblematică, „L’Italiano”, a ocupat doar locul al cincilea, dar melodia a vândut milioane de discuri și l-a făcut celebru în toată lumea, inclusiv în Israel, Iran și Coreea.

În anul 2021 a fost fericit să îi paseze ștafeta lui Maneskin la Eurovision. El a fost de fapt câștigătorul concursului european din 1990. Popular atât la Moscova, cât și la Kiev, când a început războiul, în 2022, el a declarat: „Visez la copii ruși și ucrainieni împreună”.

Cum a compus melodia “L’Italiano”

Într-un interviu mai vechi acordat unei publicații din Italia, Toto a povestit cum compus melodia „L’Italiano”. Cântărețul era în Canada în acel moment la un spectacol și privind spectatorii a realizat că are în față 3000 de oameni cu „figuri de italieni”.

La întoarcerea acasă a decis să dedice o melodie italienilor săi. Inițial, Toto a dorit ca melodia să fie interpretată de Adriano Celentano. De aceea, versurile erau „sono Adriano, un italiano vero”. Din păcate însă, Celentano a refuzat cântecul, considerându-l tendențios. Dar cei doi au rămas prieteni, ba chiar Toto i-a scris melodia „Il tempo se ne va”, pe care a dedicat-o fiicei sale, Rosita.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre