Ioana Bulcă, actrița „care avea stea”, condusă pe ultimul drum de fiul său Francesco Capelletti și mulți artiști

Actrița Ioana Bulcă își va dormi somnul de veci pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu, alături de cei mai mari artiști ai României. Fiul ei, dr. Francesco Capelletti, și al unui om de afaceri italian, s-a îngrijit ca mama sa să plece decent din această lume.
Prezență memorabilă a scenei și ecranului românesc, Ioana Bulcă, s-a stins din viață la 89 de ani. Actrița s-a retras de pe scenă în anul 2007, după aproape 50 de ani dedicați teatrului și filmului, cu rolul Lotta Bainbridge din „Aşteptând la Arlechin” de Noel Coward în regia lui Ion Cojar.
Vedeta a fot prima soție a celebrului actor-cascador Szobi Cseh, dar și o prietenă de suflet a celui mai iubit actor al românilor, Florin Piersic. Vedeta i-a adus un omagiu tulburător Ioanei Bulcă, menționând că primii pași în profesia care i-a unit i-a făcut alături de actriță.
În mesajul său, Florin Piersic a descris-o drept o „stea”, cu o prezență artistică unică și a mărturisit că „era viața și era bucuria de a respira teatru împreună”.
„Eram în același an la Institutul de Teatru și Cinematografie, ea la clasa Ion Finteșteanu, eu la Marieta Sadova. De ea, de superba Ioana Bulcă, mă leagă spectacolul de absolvire. Era Solveig – sufletul meu pereche, iubirea mea pentru toata viața – în Peer Gynt’-ul regizat de colegul nostru Dinu Cernescu.
Tot de ea mă leagă și primii pași pe care i-am făcut alături în această profesie pe care amândoi am adorat-o. Era partenera mea, era prietena mea. Am avut multe colege de teatru și film care aveau calități minunate. Ea însă avea ceva în plus. Avea… stea! Am jucat mult împreună pe scena Teatrului Național din București.
După mulți ani, ne-am reîntâlnit la Festivalul Gopo, pe aceeași scenă. Era schimbată, așa cum toți ne schimbam în viață.
Și, totuși, am regăsit în ea aceleași gesturi de mare artistă. E greu să vă explic. Acum, când am aflat că nu mai este, mi-e dor de ea. O să îmi fie dor de ea mereu, pentru că ea era VIAȚA și ERA BUCURIA de a respira teatru împreună”, a fost mesajul lui Florin Piersic.
La rândul său, actrița Ana-Ioana Macaria a adus un omagiu emoționant, evocând o amintire din turneul Teatrului Național în Brazilia din 1991, în cadrul spectacolului „Troienele” din „Trilogia antică” regizată de Andrei Șerban.
„Dumnezeu să o odihnească în pace! … HECUBA ei – din Trilogia antică a lui Andrei Șerban de la TNB – nu aș putea să o uit vreodată! O actriță cu energia unei cetăți… o cetate a Troiei!
Imaginea cea mai puternică din amintirea mea e din turneul în Brazilia, când, la finalul Troienelor, în uriașul entuziasm al publicului, primea regal unii spectatori – ce îndrăzneau să coboare de pe gradene și să vină printre actori – să-i sărute mâinile… Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Drum bun, Regină, în lumină!”, a scris Ana-Ioana Macaria.
Iubirea fiului a fost imensă, iar mama l-a sprijinit mereu
Dr. Capelletti a povestit despre mama sa, despre copilăria sa discretă în culisele teatrului, și despre lupta tăcută pentru numele tatălui său, într-un interviu acordat Evenimentului zilei, în 2024. Deși a crescut în preajma teatrului și a filmului, Dr. Francesco Capelletti a știut de mic că vrea să urmeze medicina. Nu a fost influențat de nimeni, iar mama l-a susținut, fără să-l preseze: „Drumul meu a fost clar. Chirurgia generală am avut-o în cap de mic. Nu am avut niciun model, mama m-a crescut singură. La un moment dat, mi-a prins obrajii în mâini și mi-a spus: Să faci ce-ți place. Și să încerci să fii printre cei mai buni”.
Actrița Ioana Bulcă a fost înmormântată pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu. Se va odihni întru eternitate alături de colegii săi celebri Colea Răutu, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Amza Pellea. Tot pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu din București se află și mormintele lui Ion Dolănescu, Anca Parghel, Valeriu Sterian și Florian Pitiș.
Alte nume importante curg pe aleea principală, printre care Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Mihail Sadoveanu, Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, George Coșbuc Adrian Păunescu, Eugen Barbu, Marin Preda, Zaharia Stancu, Mihai Ralea, Mircea Nedelciu și alte nume de răsunet ale cuvântului scris.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook