Simona Ionescu / Redactor Șef

Ioana Bulcă, una dintre cele mai frumoase actriţe. Sfioasă și foarte talentată

Ioana Bulcă, una dintre cele mai frumoase actriţe. Sfioasă și foarte talentată
În tinerețe a fost una dintre cele mai frumoase actriţe: blondă, apetisantă, misterioasă, ispititoare. Acum, actrița Ioana Bulcă este o distinsă doamnă, discretă și din ce în ce mai singură.

De Sfântul Ioan, marea noastră actriță Ioana Bulcă își serbează deopotrivă ziua onomastică și ziua de naștere. A fost una dintre cele mai frumoase actriţe și face parte din Generația de Aur a teatrului și filmului românesc. La mulți ani, frumoasă și distinsă doamnă!

Ioana Bulcă, din ce în ce mai singură

Marea actriță Ioana Bulcă împlinește un număr de ani în ziua de Sfântul Ion, pe 7 ianuarie. Din păcate, e greu de stabilit în ce an este născută, deoarece pe wikipedia apare ca an al nașterii ba 1933, ba 1935 sau 1936, iar pe pagina de Facebook a Teatrului Național București (și pe alte site-uri culturale) scrie 1936. Vom lua de bun anul consemnat de colegii actori, 1936, anul nașterii lui Florin Piersic, cu care actrița a fost colegă de clasă la IATC. Deci Ioana Bulcă a împlinit 85 de ani, în urmă cu două zile. Cert este că ea a jucat 64 de ani pe scenă și în filme. Publicul nu se poate bucura de prezența artistei pentru că s-a retras din activitate.

O fotografie de anul trecut, ne-o arată strălucitoare, alături de foștii colegi de la Teatrul Național București.

În 2019, o întâlnire de suflet cu colegii de la Teatrul Național. Ioana Bulcă este îmbrăcată în alb, rândul 2

Nu mai fusese văzută în public de trei ani, de la Premiile Gopo 2016. Întâlnirea cu Florin Piersic, colegul ei de facultate, a fost emoționantă. Inegalabilul Florin Piersic a condus-o elegant, la braț, și a declarat că Ioana Bulcă a fost mereu feblețea lui.

Acum, dintre actorii pe care i-a iubit Ioana Bulcă au rămas din ce în ce mai puțini. Însă, distinsa actriță îl are aproape pe fiul ei, dr. Francesco Alessandro Bulcă, chirurg eminent.

Ioana Bulcă, vedetă de la 19 ani

Însă, pe vremuri, românii o iubeau pe Ioana Bulcă pentru talentul ei. Nu avea încă 19 ani când, studentă, a fost aleasă să joace primul ei rol mare: «Moara cu noroc» (1957). Era încă studentă. Când a văzut-o regizorul Victor Iliu, nemachiată, cu cozi mari și sfioasă, a spus ”Asta-i Ana lui Slavici”.

Ioana Bulcă nu avea încă 19 ani când a jucat primul ei rol mare: «Moara cu noroc»

Actrița a povestit că a avut niște emoții uriașe și atunci, și mult după filmări. A mărturisit că era emotivă, dar spectatorii au apreciat că era delicată. Când filmul a ieșit pe piață – 1957, Ioana Bulcă termina Institutul de Artă și Cinematografie.

Pentru rolul Doamna Stanca, din filmul ”Mihai Viteazul”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, a fost premiată de UCIN pentru cea mai bună interpretare feminină. De altfel, de atunci viața ei s-a schimbat. La acest film l-a cunoscut pe actorul-cascador Szobi Cseh.

Fostul Buză de Iepure din filmele cu Mărgelatu, cascadorul a spus povestea. “Am cunoscut-o la filmările pentru «Mihai Viteazu» (1971), era foarte în vogă atunci. Din şase ani, cât am fost căsătoriţi, am stat doar vreo trei împreună”, declara Szobi Cseh. În ceilalți trei ani, cei doi actori erau la filmări, în alte locații.

Din 1984, Ioana Bulcă nu a mai fost distribuită în filme timp de 23 de ani. Ultimul rol de film a fost Aristizza din ”Restul e tacere”, realizat de Nae Caranfil, în 2007. În schimb, a fost foarte activă pe scena Teatrului Național București, cu roluri mari și mici.

Ioana Bulcă, colegă de facultate cu Florin Piersic

Ioana Bulcă a fost adorată de părinţi, a avut o educaţie aleasă, a învăţat engleza, franceza, canto, pian şi s-a pregăti să fie actriţă. Din aceeași generație cu Florin Piersic, promoția 1957, Ioana Bulcă a format cu acesta un cuplu actoricesc de invidiat, atât în film, cât și în teatru.

Au trecut de atunci 64 de ani, o viață închinată meseriei de actor. A jucat în peste 20 de filme care vor rămâne în istoria cinematografiei românești: „Mihai Viteazul” – 1970, „Astă seară dansăm în familie”- 1972, ”Ciprian Porumbescu” – 1972, ”Dimitrie Cantemir” – 1973 și multe altele.


Elena Ceaușescu, autobiografia. Râzi cu lacrimi!

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre