Simona Ionescu / Redactor Șef

Iohannis, preocupat de imaginea Palatului Cotroceni. Se renovează pentru a 16-a oară de când e președinte. Cât costă lucrările

Iohannis, preocupat de imaginea Palatului Cotroceni. Se renovează pentru a 16-a oară de când e președinte. Cât costă lucrările
Toamna se numără lucrările la Palatul Cotroceni. Și nu e prima dată, ci a 16-a oră de când e președinte Klaus Iohannis. Oare ce se va schimba acum?

De-a lungul celor două mandate de președinte ale lui Klaus Iohannis, Palatul Cotroceni a mai fost renovat de 15 ori. Urmează a 16-a lucrare…

53 de milioane de lei, adică nu mai puțin de 1,3 milioane de euro. Aceasta este suma care se va plăti pentru ca Palatul Cotroceni să fie din nou renovat. În această toamnă, președintele Klaus Iohannis se va bucura de o căsuță nouă. Se vor zugrăvi la interior corpurile de clădire C4 și C11.

Inițial, autoritatea contractantă a estimat achiziția de investiții la suma de 6.297.070 de lei fără TVA. Dar Administrația Prezidențială nu a organizat vreo licitație deschisă, ci a simplificat totul optând pentru o selecție de oferte.

S-a bătut palma

Așa se face că pe 25 august, Administrația Prezidențială a bătut palma cu SC Trustul Construcții Carpați SRL. Așa s-a încheiat contractul nr. SG/10868/2023, iar suma pusă la bătaie va fi de 5.372.677,04 lei fără TVA, respectiv de 6.393,485,7 lei cu TVA inclusă. Adică 1.304.793 de euro.

A 16-a renovare la Palatul Cotroceni

Ce reparații se vor face

Potrivit Jurnalul, muncitorii vor repara fațadele, dar vor avea loc și reparații ale suprafețelor finisate cu vopsea în exterior, pe bază de var, inclusiv reparații ale stratului suport. Dar asta nu e tot.

Palatul Cotroceni va străluci după ce va avea loc curățarea și impermeabilizarea elementelor din piatră naturală, dar vor fi curățate, tratate și finisate și elementele din lemn masiv și reparații, unde e cazul.

Iar dacă va fi nevoie, vor fi înlocuite elemente de protecție din tablă de zinc. Vor avea loc și lucrări de repoziționare a treptelor, precum și reparații la elementele din piatră naturală, reparații la pereți și tavane și reparații la elementele din lemn masiv.

Cât s-a plătit pe cele 16 reparații ale Palatului Cotroceni

De când Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Cotroceni s-au făcut 16 lucrări. Bugetul total alocat unor proiecte atât de complexe s-a ridicat până acum la valoarea de 53.356.438,6 lei cu tot cu TVA.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre