Se spune că atunci când începea să doinească Iosif Ciocloda se oprea și timpul în loc. De acum încolo, el le va cânta îngerilor.
Iosif Ciocloda purta o mare durere. Nimeni nu a știut până acum cum urca pe scenă
Vestea că Iosif Ciocloda a trecut în lumea drepților a picat ca un trăsnet pentru toți cei care l-au cunoscut. Deși de ani buni avea probleme mari de sănătate, vedeta nu s-a plâns niciodată și a luptat cu viața. Recent, Daniela Băcilă a postat un articol în care a spus lucruri cunoscute doar de cei apropiați.
Artistul a trăit în ultimii ani fără un picior. “În urmă cu câțiva ani i-a fost tăiat un picior…își punea proteza, îmbrăca costumul tradițional, ajungea în scenă sprijinit, se așeza pe un scaun și doinea…doinea așa cu doar el știa. Am prezentat un spectacol organizat de Traian Barbu pentru a-l sprijini în osânda pe care i-a dat-o Dumnezeu și pe care o ducea în tăcere. Așa era Iosif Ciocloda, cel care ocupă un loc bine definit în galeria marilor doinitori ai Banatului”, a spus aceasta.
A început să cânte de copil
Iosif Ciocloda s-a născut la 1 octombrie 1937 la Borlovenii Vechi din județul Caraş Severin. Câțiva ani a trăit acolo, apoi s-a mutat la Mehadica, satul mamei lui. În copilărie a cântat alături de marele instrumentist Iosif Milu. În anul 1959, după ce s-a mutat la Reşiţa, a început să colaboreze cu Casa de Cultură a Sindicatelor la formaţia condusă de Gore Guţu.
Ulterior, s-a făcut remarcat alături de Ansamblul „Semenicul” şi multe alte formaţii din Banat. Anul 1964 a fost un an cu mari bucurii pentru cântăreț. S-a căsătorit cu aleasa inimii sale şi a rămas la Reşiţa până în anul 1997. După ce s-a pensionat, și-a luat soția și au revenit în sat, la Mehadica.
A înregistrat primul disc în anul 1970
„Satule grădină mândră” a fost numele primului disc electrecord înregistrat în anul 1970 împreună cu orchestra Radio, condusă de George Vancu. A urmat apoi un alt doilea disc, de data asta single, intitulat „M-am gândit mamă să-ţi cânt”. După ce a fost invitat de maestrul Gelu Stan în emisiunea „Debut 50 plus” de la TVR Timişoara, realizată de Dorin Munteanu, cariera artistului a lua amplare, iar organizatorii de spectacole îl vroiau în toate concertele.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook