Simona Ionescu / Redactor Șef

Irina Loghin, regina muzicii populare, are iarăși o bătrânețe liniștită. Iată câți bani i-a dat tribunalul București

Irina Loghin, regina muzicii populare, are iarăși o bătrânețe liniștită. Iată câți bani i-a dat tribunalul București
„Regina muzicii populare”, Irina Loghin, fostă deputat și senator PRM în perioada 2000-2008, își ia banii din pensia specială înapoi.

Ea este între cei 67 de foşti parlamentari care au câştigat la Tribunalul Bucureşti, într-un proces colectiv, recuperarea pensiilor speciale pierdute în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament. Fosta solistă a ansamblului „Ciocârlia”, potrivit datelor din 2021, primește lunar suma cuprinsă între 6.000 și 7.000 de lei, pensie pentru anii de politician.

Parlamenul contestat de Curtea Constituțională

Plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, anul trecut în februarie, însă pe 5 mai Curtea Constituţională a decis că legea este neconstituţională. Înte timp, foști deputați și senatori au acționat cu sutele Parlamentul în instanță, dornici să își recâștige pensiile înapoi.

Curtea Constituțională a explicat în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională legea care îi lăsa pe parlamentari fără pensii speciale că actul normativ a fost adoptat „în fapt în procedură de urgență, fără ca aceasta să fi fost cerută, iar condițiile solicitării adoptării legii în procedură de urgență sunt reglementate prin Constituție.”

O explicaţie mult mai clară este dată în paragraful 75 din motivarea deciziei, magistraţii CCR precizând că, de-a lungul timpului, Parlamentul a impus „o conduită inconsecventă şi o lipsă de predictibilitate de la o legislatură la alta.” Ei au mai punctat și că: „S-a creat, astfel, o insecuritate juridică vădită în raport cu drepturile patrimoniale acordate deputaţilor şi senatorilor ulterior încetării mandatului lor, drepturi ce nu pot fi afectate, întrucât constituie unul dintre elementele constitutive ale statutului constituţional al membrilor Parlamentului.”

Parlamentul e bun de plată

Efectele hotărârii Curții Constituţionale se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial. În decizia Tribunalului București de săptămâna trecută, se arată că:

„Admite cererea în parte. Obligă pârâţii Secretariatul General al Camerei Deputaţilor şi Secretariatul General al Senatului să repună pe reclamanţi, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, în plată cu indemnizaţia pentru limita de vârstă, prevăzută de art. 49 din Legea nr. 96/2006, şi pârâţii Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Parlamentul României – Senatul să plătească reclamanţilor, raportat la calitatea fiecăruia de deputat/ senator, această indemnizaţie, începând cu data de 10.06.2022. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată. Cu apel în 30 zile de la comunicare.”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre