Kim Kardashian este o femeie ocupată. Atât de ocupată încât lipsa odihnei corespunzătoare îi distruge memoria, a afirmat recent. Specialiștii susțin că somnul este esențial pentru consolidarea memoriei, iar adulții au nevoie de cel puțin șapte ore.
„M-am simțit ca într-un vis”
În cel mai recent episod al emisiunii The Kardashians, femeia de afaceri a susținut că programul ei maniacal a dus la pierderi de memorie. „M-am uitat pe TikTok și m-a văzut mergând la oameni, fani pe care îi cunosc și îi iubesc, spunându-le toate secretele noastre SKIMS despre cum vom lansa în curând produse pentru bărbați… de fapt, nu-mi amintesc nimic din asta.
M-am simțit ca într-un vis. Ca și cum aș fi plecat? Am crezut că am visat asta. Ca și cum toată această dimineață a fost un vis complet încețoșat”, a declarat Kim Kardashian. În acest episod, mama a patru copii, a dat vina pe lipsa somnului pentru „golurile” din creier, lucru pe care îl susțin și experții.
Capacitatea de a învăța lucruri noi scade cu 40% dacă nu dormiți o noapte
O serie de studii arată că somnul este esențial pentru consolidarea memoriei, iar un somn de șase ore sau mai puțin poate afecta atât memoria pe termen scurt, cât și pe termen lung. Lipsa somnului are un impact asupra părții din creier numită hipocampus, care este vitală pentru crearea de noi amintiri.
„Am învățat că somnul înainte de învățare ajută la pregătirea creierului pentru formarea inițială a amintirilor. Somnul după învățare este esențial pentru a ajuta la salvarea și cimentarea noilor informații în arhitectura creierului, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să le uiți”, a scris dr. Matthew Walker, cercetător în domeniul somnului la Universitatea din California, Berkeley pe site-ul Institutului Național de Sănătate.
Ce se întâmplă în timpul orelor de somn
Consolidarea memoriei are loc atât în timpul mișcărilor oculare non-rapide (NREM), cât și în timpul mișcărilor oculare rapide (REM), sau în timpul etapelor foarte profunde ale ciclului de somn. În timpul etapelor NREM, primele două etape ale somnului ușor, creierul va sorta amintirile din ziua precedentă, extrăgându-le pe cele importante și scăpând de informațiile superflue. Pe măsură ce creierul intră în somnul REM, aceste amintiri vor deveni mai profunde.
Stadiul REM este, de asemenea, cel în care sunt procesate amintirile emoționale, ceea ce poate ajuta mintea să facă față experiențelor dificile. Persoanele care nu dorm suficient pot avea dificultăți în a-și aminti lucruri, deoarece creierul nu a avut suficient timp pentru a crea noi căi de acces, potrivit Dr. Anis Rehman de la The Sleep Foundation.
Cercetările au demonstrat, de asemenea, că somnul întărește conexiunile neuronale care formează amintirile. A fi privat de somn înseamnă că acești neuroni sunt suprasolicitați și nu pot funcționa corespunzător, ceea ce înseamnă că informațiile nu sunt procesate în mod adecvat în creier a doua zi. Potrivit National Institutes of Health, dacă nu dormiți deloc într-o noapte, capacitatea de a învăța lucruri noi ar putea scădea cu până la 40%.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook