Simona Ionescu / Redactor Șef

La mulți ani, Oana Pellea! Fiica lui Amza nu s-a făcut farmacistă, ci a devenit mare artistă

La mulți ani, Oana Pellea! Fiica lui Amza nu s-a făcut farmacistă, ci a devenit mare artistă
Marea actriță Oana Pellea trebuia să fie... farmacistă. Asta își dorea pentru ea tatăl ei, marele actor Amza Pellea. Ea s-a încăpățânat și i-a călcat pe urme. Se apropie de șase decenii de viață, iar cariera ei e fabuloasă.

Oana Pellea a celebrat, ieri, 59 de ani în aplauzele (virtuale ale) românilor, pentru că fiica lui Amza Pellea nu s-a făcut farmacistă, ci a devenit mare artistă. Mesajele emoționante au curs râuri pe contul ei de socializare. Prieteni, colegi de breaslă și fani și-au amintit să transmită un gând bun și frumos. Emoționant rămâne ceea ce a spus tatăl ei, la venirea pe lume a fiicei:

„Te-ai întrupat din stele, din pulbere, din vânt, din gândurile mele, din apă, din pământ şi din iubirea noastră clocotitoare, vie… Ai înflorit, albastră, gingaşă bucurie. Aluneci ca o rază de soare jucăuş, eşti apa dintr-o rază, eşti pumnul meu, căuş, din care, însetat, sorb viaţa-adevărată şi bucurie multă, şi lacrimă curată (…) Prin tine devin veşnic şi capăt sens şi ţel, prin tine sunt puternic, sunt piatră, sunt oţel şi, datorită ţie, fetiţa mea cea mică, de-acuma lui tăticu’ de moarte nu-i e frică!”

Roluri celebre, premii mari

Oana Pellea s-a născut la Bucureşti, pe 29 ianuarie 1962. Este fiica actorului Amza Pellea şi a Domnicăi Mihaela, născută Policrat. A făcut roluri memorabile în teatru şi în film. Este una dintre cele mai importante şi expresive actriţe din România. A participat de asemenea la numeroase producţii internaţionale. Una din ele e cea franco-italiană „Jeanne d’Arc“. Alta e   producţia francofonă a lui Marc Dore -„Je m’en vais“ în Canada, care se joacă în România, la Teatrul Mic, cu titlul „Mă tot duc“.

De-a lungul carierei, a jucat roluri de la Caragiale până la Shakespeare. În filmografia ei sunt incluse filme regizate de Bogdan Dreyer, Alexandru Tatos, Dan Piţa şi Stere Gulea. În perioada 1984-1987 a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ.

A  jucat la Teatrul Bulandra din 1987 până în 1999. A participat la numeroase turnee din America de Nord, America de Sud, Japonia si Europa. Din 1999, Oana Pelea este liber profesionistă. A obţinut numeroase premii, atât în ţară, cât şi peste hotare (Festivalul de film de la Geneva, Festivalul filmului politic din San Marino, Premiul Criticilor Internationali de teatru, etc).

Oanei Pellea i s-a decernat de două ori premiul Uniunii Teatrelor din Romania pentru cea mai buna actriţă, precum şi premiul Fundaţiei Culturale Române pentru Carieră Internaţională Remarcabilă.

Fiica lui Amza Pellea nu s-a făcut farmacistă

De câte ori e întrebată cum a ajuns actriță, fiica lui Amza Pellea e nevoită să mărturisească faptul că nu familia a îndemnat-o. „Tata nu a vrut să fac asta, dimpotrivă, el nu m-a direcţionat deloc! Şi-ar fi dorit să fiu farmacista”, mărturisește Oana Pellea.

Anul trecut, fiica lui Amza Pellea a acceptat să fie portavocea campaniei „Să învingem depresia”, lansată de Janssen România alături de COPAC (Coaliția Organizațiilor Persoanelor cu Afecțiuni Cronice).

„Mi se pare extraordinară această inițiativă, această campanie. Am prieteni care trec prin depresie. Suntem, din păcate, din ce în ce mai mulți. Știu cât de greu este să îi conving pe cei care au depresie că oricine poate trece prin asta și că pasul cel mai important este să cerem ajutor.

Există o teamă, o rușine de a mărturisi că trecem prin depresie. Eu am revenit numai cu ajutor. E o boală serioasă, dar e o boală care poate fi vindecată. Trebuie doar să o recunoști, să pui degetul pe problemă și să ai curajul să ceri ajutor”, a mai concluzionat celebra actriță.

Sursa foto: Instagram

Chef Scărlătescu se înfoaie. Îi bate pe toți, la toate

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre