Simona Ionescu / Redactor Șef

La o lună de când a oprit concursul, ministrul Lucian Romașcanu, anunță ce urmează la TNB

La o lună de când a oprit concursul, ministrul Lucian Romașcanu, anunță ce urmează la TNB
Demarat acum o lună, concursul pentru ocuparea postului de manager al instituției culturale fanion naționale, Teatrul Național București, a fost oprit de ministrul Culturii.  Acesta a făcut-o printr-o postare pe Facebook. Acum  abia a oferit un interviu în care spune ce se va întâmpla  mai departe.

Oficial, concursul a fost sistat după ce un membru al comisiei de examinare s-a retras la finalul probei de evaluarea a proiectelor de management, chiar cu o zi înainte de proba interviului. Lucian Romașcanu spunea atunci că „În urma evaluării proiectelor de management, comisia în integralitatea sa a constatat o calitate generală care este sub ceea ce ar trebui să reprezinte un document ce stă la baza conducerii teatrului fanion al României pentru următorii cinci ani”.

Totuși, notele primite de concurenți nu au fost anunțate. Iar Cristina Modreanu, critic și istoric de teatru a declarat, zilele trecute, că s-au dat inclusiv note mari, de 8 și 9. „Proiectele intrate în concurs aveau și note de 8 și 9 la proba scrisă, cu siguranță unii candidați ar fi trecut în cea de a doua etapă, proba de interviu, iar notele finale sunt, de fapt, medii ale celor două probe.

Prin urmare, exista o șansă destul de mare ca TNB să aibă un nou manager în acest moment, dacă nu s-ar fi spus „stop joc” în mod arbitrar”, a declarat aceasta într-un interviu în revista Timpul. Tot ea a dezvăluit realul motiv al retragerii colegului ei de comisie: acesta ar fi descoperit că intră în incompatibilitate cu unul dintre concurenți, deși, cu numai câteva zile înainte semnase o declarație în care nega orice lucru de acest fel.

„Îmi doresc să vină cât mai mulți candidați”

Într-un interviu pentru Cultura la dubă, ministrul Culturii nu se mai referă acum la o opinie a comisiei „în integralitatea sa”, ci susține că „eu n-am făcut decât să citez un membru al comisiei”.

El a spus când va fi organizat un nou concurs. „Aș vrea să se termine partea de sezon care este acum în derulare și va fi, sigur că va fi un concurs. Am avut această promisiune față de colectivul teatrului și am făcut acest concurs. Lucrurile s-au derulat perfect legal, sigur că există multă emoție în zona artistică, în zona TNB în special, dar lucrurile sunt, deși poate greu de explicat, foarte simple.

Când te uiți la Teatrul Național, așa cum am spus-o și în comunicatul meu, te uiți la prima scenă a țării. Inevitabil, gradul de exigență al oricărei comisii va fi mult mai mare pentru o candidatură la TNB decât în altă parte.

Eu îmi doresc să vină cât mai mulți candidați, să se refacă proiecte care au fost făcute, eu nu am zis niciodată că acei candidați nu au fost buni, ci, conform a ceea ce am văzut din ceea ce a evaluat comisia, nu au fost la nivelul la care inclusiv comisia se aștepta să fie, pentru nivelul Teatrului Național”, a declarat ministrul.

Va fi anunțat un concurs pentru 3 ani de mandat

Ministrul a dezvăluit, în conformitate cu solicitările primite o schimbare: noul mandat „plin” al directorului TNB va fi cu o durată de 3 ani. „Da, pentru că din toate părțile ne vin solicitări de a schimba legislația, nu numai în ceea ce privește managementul cultural, ci și în ceea ce privește statutul lucrătorului cultural.

Noi lucrăm, pe bani europeni, cu toate lumea implicată, la un statut al lucrătorului cultural și sperăm să avem o legislație de secol 21, care să pună și actorii acolo unde merită și conducerea instituțiilor de spectacole acolo unde merită. Eu voi fi iar în fața colectivului Teatrului Național în scurt timp, voi explica tot ce s-a întâmplat și sper ca împreună să avem răbdarea necesară să fie ales un director care să merite titulatura de director al TNB”, a mai arătat ministrul.

„Nu am un director în sacoșă sau în portbagaj”

„Garantez că sunt ministrul care nu are niciun fel de director în sacoșă sau în portbagaj. Nu am pus nicăieri niciun director pe criterii politice, nu am dat afară pe nimeni, nu am implicat politicul în nicio decizie. Deci tot ce se va întâmpla la TNB, ce s-a întâmplat și la Filarmonica George Enescu, la Operă, Teatrul Maghiar din Cluj, sunt lucruri care se întâmplă strict profesional și pe cele mai transparente criterii”, a mai transmis ministrul culturii Lucian Romașcanu.

Cât va dura mandatul interimar prelungit al lui Mircea Rusu

Ministrul Culturii a mai spus și ce se va întâmpla cu mandatul interimar al lui Mircea Rusu. Acesta a fost, de altfel, și unul din cei care s-a înscris în concursul de manager de la TNB.

„O să am o discuție și cu dumnealui și cu colectivul de conducere, avem un director artistic foarte bun acolo, pe domnul Marius Bodochi, sunt oameni implicați în partea de management chiar dacă nu sunt cei care iau direct decizii și să vedem dacă dumnealui își va asuma, și eu de comun acord cu dumnealui, să meargă mai departe până la concurs sau va fi un alt interimat. Dar asta după ce voi avea întâlnirea cu colectivul teatrului”, a mai punctat ministrul  în interviul acordat pentru Cultura la dubă.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre