Simona Ionescu / Redactor Șef

Lăsata Secului 2023. Cine va ține cont de aceste tradiții, va avea noroc tot anul

Lăsata Secului 2023. Cine va ține cont de aceste tradiții, va avea noroc tot anul
Ne mai despart doar câteva zile până când vom intra în Sfântul post al Paștelui. Când se lasă sec de carne și de brânză și ce obiceiuri se păstrează.

Credincioșii se pregătesc pentru Lăsata Secului. Pe 19 februarie se lasă sec de carne, iar pe 26 februarie se lasă sec de lactate.

Dintre toate cele patru posturi din timpul anului, cel mai aspru și mai dificil post este cel al Paștelui, care ține 40 de zile. Lăsata secului are două etape. Pe 19 februarie se lasă sec de carne, iar pe

Unul dintre cele mai lungi și mai importante posturi din calendarul creștin-ortodox este reprezentat de postul Paștelui. Acesta îi pregătește pe creștini pentru Învierea Domnului. Dintre cele patru posturi din timpul unui an, acesta este cel mai aspru și cel mai dificil și are o durată de 40 de zile, la care se adaugă și săptămâna mare.

Lăsata secului are două etape, care duc către Postul Mare. Lăsata secului pentru carne și lăsata secului pentru lactate. Postul Paștelui începe anul acesta pe 27 februarie și se termină pe 16 aprilie.

Tradiții și obiceiuri

Tradiția spune că de Lăsata Secului, rudele nu au voie să vină la masă fără să aducă mâncăruri cu carne, colaci, turte în foi sau vin. Oricine va toarce sau va coase de Lăsata Secului va atrage boli și nenorociri în casă.

Tradiția spune că toate femeile trebuie să spele foarte bine vasele în care au gătit mâncăruri de dulce în timpul anului, iar la Lăsatul Secului de brânză toate oalele trebuie puse cu gura în jos.

Cine prinde halvița în gură primește recompensă

O tradiție așteptată de copii de Lăsata Secului spune că fiecare copil trebuie să prindă o bucată de halviță cu gura. Cine reușește, primește o recompensă. Tradiția spune că în această zi finii vor trebui să meargă la nași cu ploconul, adică un colac mare, o găină friptă și o sticlă cu vin.

Finii își vor cere iertare de la nași pentru orice greșeală sau cuvânt greșit. După ce aceștia sunt iertați, nașii vor întinde masa, unde vor fi așezate plăcinte cu fructe, struguri sau stafide, ceea ce reprezintă sporul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre